Plankgas (afl 5): Schone auto? Eerst zien dan geloven!

Co2-UitstootSchoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groen gas. Rijden op groen gas is net zo schoon als elektrisch rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine! Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op groengas? Marie-Claire zocht het uit en maakte er een film over: Plankgas!
In aflevering 5 van Plankgas laat Marie-Claire de CO2-uitstoot van haar eigen auto meten op de beruchte testbank. Volgens de onderzoeken is groengas vrijwel even schoon als elektrisch, maar dat wil ze wel eens echt zien. Tot haar schrik blijkt uit de test dat haar auto niet de verwachte 70-80% minder CO2 uitstoot dan een benzine auto, maar slechts 25%. Is groengas dan toch niet zo schoon als de onderzoeken zeggen? Ze gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij Catrinus Jepma, hoogleraar duurzaamheid en energie aan de Universiteit Groningen. Hij weet hoe het werkelijk zit, maar of dat antwoord Marie-Claire tevreden stelt?
Win een weekendje rijden in de auto uit de Plankgas!
Zondag 6 oktober is Marie-Claire te gast op de Haagse Energiebeurs, een groot evenement over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Ze gaat praten over de totstandkoming van Plankgas en vertellen over de voordelen en de valkuilen van de overstap naar een auto op groengas. Het is dan wel bijna de helft goedkoper dan benzine, maar hoe groot is de milieuwinst werkelijk? Wat voor een type mens is een groengas-rijder eigenlijk? Hoe is het om altijd maar op zoek te zijn naar een pomp? En wat is de kans dat we in de toekomst biogas bij de boer gaan tanken zoals we nu de groentetas bij de boer halen? Aan het einde van de lezing wint één van de gasten een weekend rijden in een auto op groengas. Aanmelden kan hier (de toegang is gratis).

Lees ook
Plankgas Aflevering 4: Een duik in de afvalberg van de biogasproducent
Plankgas Aflevering 3: kijkje in de keuken van een meesterkok in biogas
Plankgas Aflevering 2: Rijden op rotte appels, kan dat?
Plankgas Aflevering 1: de groene brandstof die niemand kent

3 gedachten over “Plankgas (afl 5): Schone auto? Eerst zien dan geloven!”

  1. Het is geweldig dat men zo op zoek is naar milieuvriendelijker vervoer, maar ik snap niet dat er voorbij gegaan wordt aan opties die helemaal geen energie kosten. Er zijn al fietsen in serieproductie (velomobielen) die zo efficient en comfortabel zijn dat lange forensen afstanden er prima mee kunnen worden afgelegd. Ze hebben ook voldoende bagagecapaciteit voor de dagelijkse boodschappen. De energie die anders gestoken wordt in de steeds dikkere vetlagen om ons middel en achterwerk wordt omgezet in nuttige kilometers. Dus niet met de auto naar de fitness, maar gewoon fietsen om op het werk te komen. Eindelijk komt er een beetje aandacht voor efficientere fietsen door de records van Technische Universiteit Delft: met 134km/uur op eigen kracht. Praktische afgeleiden daarvan zijn al lang op de markt, zonder subsidies en genegeerd door milieu organisaties. Je hoeft geen atleet te zijn om vlot vooruit te komen, alleen een beetje doorzettingsvermogen is nodig in de eerste maanden om te wennen aan de gezonde lichamelijke inspanning. De energie die we milieuvriendelijker kunnen opwekken (zon, wind, groen gas) dan voorheen kunnen we beter besteden (lees: hebben we hard nodig) om de huidige levensstandaard overeind te houden.

  2. Via groen gas houd je de intensieve veehouderij aan de gang, dat kan toch niet de bedoeling zijn. ook bij Greenchoice hebben ze biogas, (ook veehouderij= dierenleed) ze hebben ook gecompenseerd gas daarvoor wordt voor het gebruikte gas bomen geplant en zo.

Reacties zijn gesloten.