Plankgas: documentaire over oer-Hollandse brandstof die niemand kent


Het is milieuvriendelijk, goedkoop en niemand kent het, rara wat is het? Groen gas is vrijwel onbekend als brandstof voor auto’s. Opmerkelijk, want voor slechts 20 euro heb je een volle tank. En het wordt gewoon hier in Nederland gemaakt. Van de miljoenen liters mest die onze koeien produceren, en van andere afvalproducten die vergisten.

Biogas Documentaire Plankgas! Foto: Plankgas
Biogas Documentaire Plankgas! Foto: Plankgas
Waarom is dit groene wondergas zo onbekend? Journaliste Marie-Claire van den Berg zocht het uit. In de documentaire Plankgas pluist de journaliste alle kanten van het verhaal uit: waar groen gas vandaan komt (van “ruftende bacteriën”, aldus Van den Berg), of je het ook zelf kunt maken (ja, maar aansteken is niet altijd een goed idee), waarom je voor een superzware, benzineslurpende hummer evenveel wegenbelasting betaalt als een Opel Zafira op groen gas (politicus: ‘eh, dat valt niet uit te leggen’) en nog veel meer.
Marie-Claire van den Berg is bekend geworden met haar boek “Groen Doen”. Voor het TV-programma Kassa deed zij verslag van haar zoektocht naar groener leven. Bekijk hier een Kassa aflevering over groen gas met Marie-Claire van den Berg.
De documentaire is te zien vanaf 13 september.
Hier vind je meer informatie op de site van Plankgas!
De facebookpagina van het initiatief kan ook nog wel wat likes gebruiken
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De olifant in de huiskamer van het schaliegas rapport: is het wel rendabel?
Egyptische tiener bedenkt manier om plastic om te zetten in biobrandstof

Over de schrijver

5 gedachten over “Plankgas: documentaire over oer-Hollandse brandstof die niemand kent”

 1. Leuk dat het TECHNISCH mogelijk is, jammer dat het financieel niet haalbaar is in Nederland.
  Met grond prijzen van 50000 €, en de structurele financiële ondersteuning van Boeren

  1. Vandaar dat je mijns inziens het klimaat (wel degelijk steeds warmer door broeikasgassenuitstoot, volgens ALLE professoren op mijn universiteit) een gunst bewijst door groen gas (methaan) te verbranden tot CO2, aangezien methaan van mest/ vergisting dat anders vrijkomt in de atmosfeer, een 23 keer zo sterk broeikasgas is als CO2.

 2. Nog beter; er zijn al auto's die 100% op water rijden.
  Maar of Shell dit nu graag ziet komen… waarschijnlijk niet!
  Ook het zelf maken van biodiesel is in Nederland goed te doen, maar gebruiken is strafbaar…
  In 1993 had ik al aan auto die 1:30 liep… waarom is in de afgelopen 20 jaar hier geen verbetering ingekomen??
  Alles onder het mom van groen en minder CO2, er niet bijzeggend dat de CO2 uitstoot A) niet de oorzaak is van global warming (wat op zich ook een leugentje is) en 2) CO2 op dit moment en in de toekomst een heerlijke melkkoe is voor het heffen van allerlei belastingen, zogezegd om het milieu mee te beschermen.

 3. CO2 draagt evengoed bij maar er zijn andere gassen die gewoon een grotere invloed hebben op het versterkte broeikaseffect zoals methaan. En het vrijkomen daarvan is voor een groot deel oncontroleerbaar: het zit oa in veenhoudend permafrost wat nu geleidelijk aan ontdooit waardoor methaan vrij komt. Ook vee produceert methaan. In ieder geval lijkt het er op dat het pakijs op de polen tegen 2100 grotendeels verdwenen zal zijn.

 4. Mja, bedrag aan wegenbelasting wordt bepaald op basis van het gewicht van de auto (en soms stimuleringsvoordelen). En als zij op 1 volle tank 340 km rijdt, ik rijd op een volle tank (euro loodvrij) haast twee keer zo ver (35 liter, compacte auto). Dus zo heel groot is het verschil in kosten dan ook weer niet, zeker als je benzine bij het goedkoopste selfservice tankstation tankt. Hooguit 15 euro als je haar auto naast de mijne zet, geen 35 euro.
  Het is natuurlijk een mooi idee, maar je moet niet om de haverklap moeten tanken of de helft van je wageninhoud nodig hebben voor die gastank. Maar goed, er wordt ook nagedacht over omzetten van afval naar vloeibare brandstoffen.

Reacties zijn gesloten.