Meer groen in de buurt? Adopteer een stuk grond!

Ga eens na: vind jij dat in jouw wijk genoeg natuur is? Of mag het allemaal wel ietsje groener? Je kunt bij de gemeente een aanvraag doen voor meer groen, maar vaak gaat daar veel tijd overheen. Je kunt het ook gewoon zelf regelen, dat is leuker én makkelijker! Via het initiatief Plant-je-Plantje kun je een openbaar stukje groen in de buurt adopteren en naar eigen wens invullen. 

Plant-je-Plantje stimuleert mensen zoals jij en ik om te zorgen voor meer groen en meer verbinding in de wijk. Met jouw stukje groen mag je alles doen, zoals kruiden, groenten of bloemen zaaien. Hoe meer mensen een buurtperkje adopteren, hoe groener Nederland wordt. Wil je liever niet alleen verantwoordelijk zijn voor een stuk grond? Nodig dan de buren of familie uit en steek samen de handen in de aarde. Het stukje dat je adopteert is gemeentegrond. Dat kan een gemeenteperk zijn of bijvoorbeeld een braakliggend terrein. Het is openbare plek waar iedereen uit de buurt van kan en mag genieten, maar jij draagt de zorg en houdt het bij.

Tips en inspiratie

Als je aangeeft dat jij een stukje grond wilt adopteren, gaat Plant-je-Plantje op zoek naar de mogelijkheden in jouw wijk. Ze gaan in gesprek met de gemeente om ervoor te zorgen dat het stukje lang beschikbaar wordt gesteld. Het initiatief geeft ook tips hoe je een buurtperkje tot leven kunt brengen en geeft inspiratie, want je kunt een heleboel doen met een stukje grond. Denk bijvoorbeeld aan een vlindertuin, wormenhotel of pluktuin.
Pexels Photo 1134062 E1530186617644

Meer verbinding

Plant-je-Plantje wil met dit initiatief niet alleen meer groen toevoegen, maar ook zorgen voor meer verbinding in de buurt. De buurtperkjes worden ontmoetingsplekken waar de wijk samenkomt. Ga bijvoorbeeld samen met de buren je eigen kruiden en groenten verbouwen. Of pak het nog groter aan en creëer een plek waar ook andere buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden.

En nu jij

Ben je geïnteresseerd in een stukje gemeenteperk? Stuur een mailtje naar plantjeplantje@outlook.com of bezoek het initiatief op Facebook.

Over de schrijver

3 gedachten over “Meer groen in de buurt? Adopteer een stuk grond!”

  1. Pingback: 5 tips om je buurt groener, duurzamer en leuker te maken

  2. Hi hi,
    In Amsterdam Zuid zijn wij, Natuur&Milieuteam Zuid, van Stichting Wijkcentrum De Pijp, op dit gebied actief.
    Wij helpen bewoners graag met het vergroenen en verduurzamen van de buurt op velerlei manieren. We ondersteunen zo’n 60 projecten in Zuid.
    Bewonersinitiatieven en medebeheer horen daar al 25 jaar.
    Meer weten? Kijk op onze website!

Reacties zijn gesloten.