Ze is één van de initiatiefnemers van de Schijf for Life (als alternatief voor de Schijf van vijf), waarbij groenten en fruit de hoofdrol spelen. Lobke Faasen is plantaardig diëtist met een duidelijke missie: mensen bewust maken van de voordelen van een duurzame, plantaardige leefstijl. Want dat is beter voor je gezondheid en beter voor de planeet. Om dat te bereiken, maakt ze podcasts, heeft ze een eigen YouTube kanaal, deelt ze recepten, geeft ze trainingen en heeft ze als diëtist natuurlijk één op één sessies met cliënten die op zoek zijn naar advies.
Als we elkaar spreken, is Lobke nog wat aan het hoesten. Ze heeft net corona gehad en is nog herstellende, maar voelt zich verder prima. “Het hoestje klinkt erger dan het is,” zegt ze vrolijk aan de telefoon. Ze woont ook weer tijdelijk bij haar ouders, voegt ze eraan toe, want haar relatie is na zes jaar uit. “Er is nogal wat gebeurd de laatste tijd.” Zo had ze ook niet verwacht dat de presentatie van de Schijf for Life zoveel aandacht zou krijgen in de media en zo groots opgepakt zou worden. Het is bijna alsof we elkaar al jaren kennen, zo spontaan strooit ze alle informatie over me heen.
Sinds haar veertiende is Lobke vegetariër en sinds een paar jaar eet ze volledig plantaardig. “In eerste instantie was het vooral vanwege de dieren en het klimaat. Gezondheid ging pas een rol spelen toen ik volledig plantaardig ging eten. Wij aten thuis vooral AGV’tjes (aardappelen, groente, vlees – red.) en ik liet dan het vlees gewoon weg. Het was ook een hele andere tijd. Het grote aanbod van vleesvervangers dat we nu kennen, had je toen nog niet. Ik herinner me dat de Vegetarische Slager op een gegeven moment met vega kipstuckjes kwam, nu heb je een heel schap vleesvervangers. Die transitie is echt zo snel gegaan!”
Denk niet vanuit tekorten
Lobke wist vrij snel wat ze wilde studeren: voeding en diëtetiek in Den Haag. “Ik was naar mijn weten één van de weinige vegetariërs op de opleiding toen. We hadden in vier jaar tijd één module ‘alternatieve voeding’ waar vegetarisme en veganisme een onderdeel van waren. En dan ging het vooral over: let erop dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ijzer en eiwitten. Met die benadering, als een voedingspatroon vol tekorten, had ik toen al moeite en daar strijd ik nog steeds tegen. Want waarom zou je het niet positief benaderen en kijken naar de verrijking? Het is zo belangrijk en urgent om meer plantaardig te eten, voor het klimaat maar ook voor je gezondheid.”
“De meeste mensen eten nou eenmaal vlees, zuivel en eieren, dus dat zien we als norm en daar wordt elk voedingspatroon aan geijkt. Dan is er de industrie die er alles aan doet om ons te doen geloven dat het heel belangrijk is om dat te eten (denk aan campagnes als ‘melk de witte motor’ of ‘kip het meest veelzijdige stukje vlees’ – red), maar dat is geen wetenschap. Dat is marketing. Het is mijn ervaring dat veel diëtisten ook niet zo goed weten hoe je volwaardig plantaardig kan eten en op wat voor manier dat een voedingspatroon is vol verrijkingen. Logisch ook, want dat hebben ze op de opleiding nooit geleerd.”
De toegevoegde waarde van een plantaardig dieet
Wat is die verrijking dan? “Als je bedenkt dat een mens gemiddeld 2000 tot 2500 calorieën per dag nodig heeft, dan bevat een voedingspatroon waarbij je de calorieën vooral uit planten haalt veel meer voedingsstoffen dan uit een regulier dieet zoals we dat in het Westen kennen. De meeste Nederlanders komen vezels tekort. Vezels haal je uit planten, niet uit vlees of zuivel. Met volkorenbrood krijg je echt genoeg binnen. Die vezels hebben we nodig voor een gezond darmstelsel. Tegelijkertijd zijn mensen altijd bang voor een tekort aan eiwitten, maar daar krijgen we juist weer te veel van binnen en dat is bijvoorbeeld niet goed voor je nieren. Als je de dierlijke producten vervangt door planten, trek je dat allemaal weer in balans. Je krijgt dan meer vezels binnen en de kans op een overschot aan eiwitten is veel kleiner. Ook kinderen geven we vaak een overschot aan eiwitten en ze eten veel te weinig groente en fruit.”
De plantaardige toekomst
Lobke ziet de plantaardige toekomst in Nederland zonnig tegemoet. In het boek Ooit aten we dieren schetst schrijver Roanne van Voorst een toekomstbeeld waarin kinderen ontzet aan hun grootouders vragen waarom ze het ooit normaal vonden om dieren te doden en op te eten. “Ik denk dat we daar in Noordwest-Europa dichterbij zijn dan je denkt,” zegt Lobke. “Je merkt het nu al een beetje bij generatie Z, die veel bewuster bezig is met het klimaat en hun ouders en grootouders daar ook op aanspreken. In Nederland is nu 2 tot 5% vegetariër, maar bij die generatie ligt dat percentage hoger/ En uit onderzoek van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, blijkt dat als 25% van een bepaalde doelgroep om is, er een kantelpunt bereikt wordt. Dan gaat het snel met de rest van de populatie.”
Heb jij vragen over een plantaardig dieet? Bijvoorbeeld hoe je dagelijkse genoeg groente en fruit binnenkrijgt, waar je op moet letten als je vegan eet en of je standaard supplementen moet bij slikken? Kijk dan snel de Insta Live sessie van Lobke terug. Tijdens de Anders Eten Maand ging ze een half uur live op ons Instagram account om alle vragen te beantwoorden. Je kunt de Q&A terugkijken via deze link! Lees ook Lobke’s tips tegen haaruitval.
3 gedachten over “Plantaardig diëtist Lobke Faasen geeft tips voor een gezond plantaardig dieet”
Beste Lobke
Ik ben – na een hersenbloeding – zojuist ontslagen uit het ziekenhuis – met de mededeling dat ik ‘ondervoed’ ben: vitamine-tekort en proteïnetekort. Binnenkort komt de diëtiste van de huisartspraktijk met me overleggen over een verstandig eetpatroon – ik eet nagenoeg veganistisch, en al zeker 30 jaar strikt vegetarisch (met aanvulling vitamine B-complex) en glutenvrij. Ik eet veel groentes uit eigen moestuin – en fruit waar het kan (helaas, niét standaard in het ziekenhuis – verbazingwekkend! Het verzoek om groene vitamine-rijke bladgroenten te krijgen werd afgewezen – dat deed hun kok niet: spinazie. broccoli. Tja …)
Ik wil mij goed op dit gesprek voorbereiden – hebt u wat tips voor mij? Betrouwbare literatuur?
Ga op een vegansite op fb. Inderdaad vooral winter bladgroenten. Elke dag hanvol noten knbbelen, rauwe groenten blijken 5x zoveel krachtiger op de bivis schaal. Even supplementen bijslikken, bewegen, wandelen maar ook bukken voor de doorstroming. Ben 27 jaar vegan. Sterkte je bent goed bezig. 3x daags buiten ademhalen.
Ik heb de eetmeter van het voedingscentrum bijgehouden. Na een paar weken blijk ik (volgens het voedingscentrum) toch een tekort aan bijvoorbeeld calcium, te hebben. Kan ik er dan vanuit gaan dat ik dit bij moet slikken? Of is deze eetmeter geen goede graatmeter?
Reacties zijn gesloten.