Zou elk ziekenhuis plantaardige maaltijden moeten aanbieden?

Vorig studiejaar had ik tentamens in een gebouw naast het AMC. Tussen de tentamens door zat ik in de hal van het Amsterdam UMC tegenover het Food Court. Dit is een restaurant waar je heerlijk vers bereid eten kunt halen, zoals salades, soep, broodjes of een warme maaltijd. En dat broodje falafal wat precies in mijn zicht lag, nee die kon ik echt niet weerstaan. Dit bezoekje aan het ziekenhuis zette mij aan het denken over de maaltijden in de ziekenhuizen voor de patiënten. Hoe zit het met het aanbod van plantaardige voeding in ziekenhuizen? 

Ziekenhuis in Nederland

Juist het ziekenhuis is een goede plek om mensen te informeren over gezonde voeding, volgens Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen University. Deze gedachte vormt de kern van het voedingsprogramma Zorg op het Bord van het Amsterdam UMC. De missie is “om door voeding het welzijn van patiënten te verbeteren – zowel binnen als buiten het ziekenhuis.” Begin vorig jaar verwachtte staatssecretaris Paul Blokhuis dat er in alle Nederlandse ziekenhuizen plantaardige maaltijden beschikbaar zouden zijn. Helaas is dit in de praktijk niet altijd het geval, blijkt uit een steekproef. Ik ben benieuwd hoe dit geregeld is in andere landen en welke beweegredenen hieraan zijn gekoppeld.

Positieve effecten van een plantaardig dieet

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een plantaardig dieet volgt, dit positieve effecten heeft op chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Het ziekenhuispersoneel wordt vaak blootgesteld aan een stressvolle omgeving. Daarom is het belangrijk dat er een mogelijkheid is om voor gezonde voeding te kiezen. Het blijkt namelijk dat gezonde voeding een positieve invloed heeft op depressie, angst en productiviteit. Een bijkomend voordeel voor het ziekenhuis is dat het aanbieden van plantaardige opties geld kan besparen in vergelijking tot maaltijden met vlees. Je kan dus zeggen dat het voor alle betrokken partijen bewezen voordelen met zich meebrengt. Voor zowel de patiënt, de bezoekers, het ziekenhuispersoneel en het management.

Ziekenhuis

Wet in Amerika

De American Medical Association gaf in 2017 het advies aan ziekenhuizen om gezonde plantaardige maaltijden beschikbaar te stellen voor zowel personeel, patiënten en bezoekers. Ook de American College of Cardiology benadrukt dat een ziekenhuisopname een leermoment kan zijn voor de patiënt als die open staat voor de rol van voeding in het herstelproces. In december 2019 kwam er in New York een nieuwe wet die stelt dat de ziekenhuizen plantaardige maaltijd opties evenals snacks op het menu moeten zetten. Deze wet opende de discussie ook in andere staten in Amerika. Een gelijksoortige wet is al sinds 2018 van kracht in Californië en ook in D.C. kwam in 2019 The Healthy Hospitals Amendment Act of 2019.

Deze wet brengt twee kanten met zich mee. Enerzijds zegt men dat als je kijkt naar de gezondheidsvoordelen, we deze stap al veel eerder hadden moeten zetten. Anderzijds, zijn er ook mensen van mening dat de keuze in aanbod ligt bij de catering. Maar ook voor de catering brengt het voordelen met zich mee, want door plantaardige maaltijden aan te bieden zorg je voor inclusiviteit. Deze maaltijden zijn namelijk ook geschikt voor mensen die kosjer eten, halal eten of die een allergie hebben voor melk. Een win-winsituatie dus!

Vind jij dat in alle ziekenhuizen veganistische opties beschikbaar moeten zijn of zou jij dan voor je eigen eten zorgen? We zijn benieuwd naar jouw mening, laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Zou elk ziekenhuis plantaardige maaltijden moeten aanbieden?”

  1. Het is zelfs een grote angst van mij om in een ziekenhuis terecht te komen en geen ,voor mij ,normaal eten te kunnen krijgen. Zeker na dat ik in het blog van Betje las dat ze haar gedwongen,( Een vreemde rechtsperssoon gemaakt) sonde voeding gegeven hebben en aan de Haldol om dat ze die vieze warme zoete pap niet wilde en kon eten. Geen zoet en zuivel gewend . Misselijk van een zware hersen schudding. Ik krijg het zo al niet weg . ik verbaas me er over dat er nog geen veganistisch “tafeltje dekje “is . Ook naar gevangenissen of zo . Ik weet dat vroeger ,bij een dienstweigeraars of zo , er gewoon vrienden met een bordje op de stoep stonden.

Reacties zijn gesloten.