Plantaardige vetten effectief tegen prostaatkanker

IainBuchanan, Flickr.com
IainBuchanan, Flickr.com

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de diagnose ‘prostaatkanker’ niet zo definitief hoeft te zijn als soms lijkt. Onderzoekers ontdekten namelijk dat het vervangen van bepaalde koolhydraten door plantaardige vetten uit noten en olijfolie een verspreiding van de ziekte voorkomt. Hierdoor verkleint ook de sterftekans. Het eten van verzadigde vetten en transvetten vergroot die kans echter weer.

Meer vet eten
Eerder was het advies tegen prostaatkanker eenvoudig: eet minder vet. Dit onderzoek laat echter zien dat het eten van de juiste soorten vet de kans op verspreiding van prostaatkanker verkleint én de algemene sterftekans sterk vermindert. Het werd uitgevoerd onder 4577 mannen die prostaatkanker hadden. Het onderzoek ging in 1986 van start. Elke vier jaar vulden de mannen vragenlijsten in over hun eten en drinken. In de acht tot negen jaar die daarop volgden, ontwikkelden 315 mannen een dodelijke vorm van prostaatkanker en 1064 mannen stierven aan een andere oorzaak. Uit analyse van de gegevens van die mannen bleek dat de sterftekans van de mannen die meer dan 21% van hun dagelijkse calorieën uit plantaardige vetten haalden, maar liefst 33% lager lag dan die van de andere mannen. Voor de mannen die vooral dierlijke vetten aten, was dit andersom.

Van koolhydraten naar plantaardige vetten
De onderzoekers constateerden dat het vervangen van 10% van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten voor calorieën uit plantaardige vetten de kans op een dodelijke vorm van prostaatkanker met 29% verkleinde. De algemene sterftekans verminderde met 26%. 5% van die calorieën vervangen door verzadigd vet of slechts 1% met transvet vergrootte de sterftekans tijdens het onderzoek echter weer met 25 tot 30%. Waarschijnlijk komt dit doordat de plantaardige vetten antioxidanten bevatten, die verspreiding van de kanker in het lichaam tegenhouden.

Bron: Reuters

Lees ook:

8 redenen om voor duurzame en plantaardige cosmetica te kiezen
25% groei in duurzaam voedsel
Peterselie en kamille effectief tegen kanker