Hoe zorg je ervoor dat je planten de hitte overleven?

We zitten middenin de tweede hittegolf van deze zomer en dat gaat gepaard met de nodige problemen. Het spoor trekt krom, het asfalt wordt te heet, de bruggen lopen vast en de planten hebben het moeilijk. De boeren gebruiken steeds vaker grondwater om hun land te besproeien en deze week werd door de droogte de eerste beuk in herfstkleuren gesignaleerd. Hoe houden we onze eigen planten n leven met deze hitte? We geven 5 tips.

1. Haal je planten uit de zon

Als het even kan, is het verstandig om je planten uit de zonnige vensterbank te halen en te verplaatsen naar een iets koeler plekje. Ook planten krijgen het namelijk heet in direct zonlicht en kunnen hun blaadjes slap laten hangen of zelfs verbranden. Je kan ook een lichte doek of een keukenpapiertje over je planten leggen, zoals mijn oma vroeger altijd deed in de zomer. Of je kan een ‘ouderwetse’ raamhor of plantenscherm voor je raam plaatsen. Heel erg vintage en natuurlijk super decoratief.

Ook je buitenplanten kan je uit de zon houden, door bijvoorbeeld een extra parasol neer te zetten of je planten in potten tijdelijk naar de schaduw te verplaatsen. Dit geldt ook voor hangplanten in zo’n schattig mandje: haal ze uit de zon, zodat hun wortels niet uitdrogen in deze hitte.

Hitte

2. Geef op de koelere uren van de dag water

Hoe warmer het is, hoe sneller het water verdampt. Daarom is het verstandig om je planten bij deze hitte heel vroeg water te geven of juist heel laat, als het iets koeler is. Op die manier krijgen de planten ook echt de tijd om het water op te nemen.

Net als wij, heeft ook je plant net iets meer water nodig dan normaal, dus houdt daar rekening mee en schenk op tijd bij. Je kan er ook voor kiezen om twee keer per dag, dus ’s ochtends én ’s avonds water te geven. Vergeet je buitenplanten in potten daarbij niet, want die drogen sneller uit bij hitte dan de planten die in de grond staan. Zeker als je op die grond ook nog eens houtsnippers hebt liggen: dit zorgt er namelijk voor dat het water uit de grond minder snel verdampt en de planten dus minder snel uitdrogen.

3. Pas op met airco

Planten houden niet van grote temperatuurschommelingen. En dat is precies waar airco voor zorgt: een koude en droge luchtstr00m in de hitte. Planten vinden dat over het algemeen niet zo fijn (net als sommige mensen trouwens, weet ik uit ervaring). Bovendien is airco een echte energieslurper en dus niet zo bijster duurzaam. Beter dus om de ramen ’s avonds gewoon lekker open te zetten voor koele lucht of een ventilator te gebruiken.

Hitte

4. Zet een bak water naast je planten

Als er meer vocht in de lucht zit, is de lucht ook koeler. Daarom is het slim om een bak water naast je planten te zetten. Dat water verdampt dan gedurende de dag en zorgt er op die manier voor dat de lucht rondom je planten vochtig is. Wel zo verfrissend. Je kan ook de lucht rondom je planten met wat water besproeien om de luchtvochtigheid rondom je planten te bevorderen.

5. Stop met voeding geven

Je planten hebben al genoeg energie door de warmte en de zon, dus stop met het geven van extra voeding op deze warme dagen. Meststoffen hebben bovendien de neiging om wateropname te hinderen, dus dat werkt averechts op warme dagen als deze.

Heb jij nog tips om je planten te verzorgen tijdens deze hete periode? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver