Mini-palmboompjes, zonnebloemen, pannenkoeken-plantjes, citroenstekjes, rucola-zaadjes, tros-anjers en snoezige bloempotjes: je kunt het zo groen niet bedenken of je kunt ze met elkaar ruilen op een planten-ruilfeestje. Helemaal groen, gratis en bovendien bere-gezellig. Met deze tips organiseer jij een feestje waar je de leukste (groene) vrienden maakt.
De perfecte stek
Een planten-ruilfeestje kan je natuurlijk bij jou thuis organiseren, maar als je het iets groter wilt aanpakken kan je ook een park, buurthuis of andere leuke plek strikken. Klop eens aan bij dat leuke initiatief, die ene ontmoetingsplek of die seizoensmarkt of het daar mag. Met enthousiasme kom je een heel eind! Uiteraard kan je het zo groot of klein maken als je zelf wilt. Het zal je verbazen hoeveel je met een paar mensen al kunt ruilen. Uiteraard kan je ook via social media een groep of evenement maken (of vinden) waar mensen plantjes met elkaar kunnen ruilen.
Planten en plannen
Wil je een groen feestje op een leuke locatie? Prik dan een datum die minimaal 4 weken vooruit ligt. Zo kunnen mensen nog volop stekjes maken en zaden en ideeën verzamelen. Nodig zoveel mensen uit als je wilt en hang er een tijd aan waarop iedereen er ook is. Het is namelijk heel vervelend als iedereen al met elkaar heeft geruild en tevreden op de fiets naar huis zit en jij nog binnen komt met wat mooie plantjes en de spreekwoordelijke hond in de (bloem)pot vindt. Bij een groter evenement kan je de tijd makkelijker ruimer maken omdat er meer mensen zullen zijn.
Groene verassing
Een gouden regel voor een geslaagde planten-ruil: neem plantjes, potjes, zaadjes en dingetjes mee waar je zelf ook blij van zou worden. Een plantje komt er bijvoorbeeld heel feestelijk uit te zien in een schattig kopje, blikje, koffertje of ander hebbeding. Hoe leuker jouw bijdrage er uit ziet, hoe groter de kans dat je ook iets bijzonder mee terug neemt. Verder kan je naast mooie plantjes natuurlijk ook kennis en zaden uitwisselen.
Stekken voor beginners – tips van Femke (Plantenhuis Utrecht)
Femke van der Rijst van het Plantenhuis Utrecht deelt met veel liefde haar groene tips met ons. Femke: “Planten stekken is helemaal niet zo moeilijk. Het is vooral handig om vooraf te weten welke stek-methode bij jouw plant past. De 3 meest voorkomende methodes die ik thuis en in mijn plantenasiel toe pas heb ik hier onder beschreven.”
1. Veel planten kan je simpelweg stekken door takken die gesnoeid of afgebroken zijn weer opnieuw in de aarde te zetten. In de meeste gevallen is het goed om de tak-stekken eerst even in een vaas(je) met water te zetten zodat de stek worteltjes krijgt. Het is dan belangrijk om het water om de twee dagen te verversen en veel geduld te hebben. Het duurt soms dagen, weken, soms maanden. Zodra die een stel worteltjes heeft kan je hem in een pot met grond doen. Deze stek-methode is toe te passen op een heel aantal veelvoorkomende kamerplanten zoals de Yucca, de Drakenbloedboom (Dracaena), (Tropische) Begonia en veelvoorkomende hangplanten.
Voor veel mensen is het trouwens niet vanzelfsprekend om kamerplanten te snoeien. Het is soms ook erg spannend als je niet weet hoe je moet snoeien. Toch is het mijn ervaring dat planten er baat bij hebben om gesnoeid te worden. Ze worden er gezond en sterk van en het geeft ook nog eens die leuke optie tot vermeerderen. Tuincentra zouden zonder werk komen te zitten als we allemaal onze planten en stekken zouden opkweken en uitwisselen. Maar dat is weer een ander verhaal!
2. Een heel aantal plantensoorten creëren zelf stekjes die je makkelijk van de moederplant kan halen. Let er wel op dat de stek al worteltjes heeft. Soms breken stekjes vroegtijdig los. Dan kan je ze ook eerst in het water zetten en bovenstaande procedure volgen. Een aantal voorbeelden van planten die fanatiek eigen kroost op deze manier produceren zijn de welbekende grasspriet en populaire Aloë Vera.
3. Er zijn kamerplanten die hun zaden laten vallen waardoor er weer baby planten ontstaan in de pot bij de moederplant. Een voorbeeld hiervan is de mooie clivia. De Madagaskar Jewel schiet haar zaden weg en dan vind je soms jonge stekken niet alleen in de pot bij de moederplant maar ook in potten bij andere planten. Deze stekjes kan je dan voorzichtig uit de grond halen en in een eigen potje zetten.
Femke: “Naast bovengenoemde methode zijn er nog meer manieren om te stekken. Daarover is uiteraard veel te vinden op internet. Voor leken is ook het boekje ‘Ik en mijn plant‘ van Lidewij Loorbach erg leuk. Daarin staan ook in Jip en Janneke taal in heel aantal stekmethode beschreven.
Groene ruilmarkt
Wil je wél graag naar een planten-ruilfeestje, maar organiseer je het liever niet zelf? Er zijn gelukkig veel groepen waarbij je je aan kunt sluiten. Bovendien worden er steeds vaker stekken ruilmarkten georganiseerd. Femke tipt: “De meiden van Deining – in de Kas organiseren een plantjes-ruilmarkt op 16 mei, en doen ook mee aan Ruil je Groen, een plantjes-ruilmarkt op 22 mei. Hier kan je niet alleen allerlei stekjes ruilen maar ook leuke mensen leren kennen die graag uitwisselen.”
Meer weten over het Plantenhuis? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil je het interview met Femke terug lezen? Dat kan hier.
Alle afbeeldingen zijn van hetkanWel
Tips voor een planten-ruilfeestje
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 29 april 2016
- hetkanWel
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur