Planten Stekken: een handige gids voor meer groen in huis

“Het lijkt wel een jungle hier in huis”, zucht mijn zoon. Als ik om me heen kijk, moet ik hem wel gelijk geven. Mijn hele woonkamer staat vol met planten én stekjes. De meeste planten heb ik ‘gered’ en weer opgelapt. En sinds ik een paar maanden geleden op het Triodos Festival leerde ‘planten stekken’ van Circulair Green, heb ik ook op dat vlak de smaak te pakken. Planten stekken is namelijk niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar het is ook een goedkope manier om je huis om te toveren tot een groen paradijs en je hebt altijd een leuk cadeautje voor familie en vrienden. Ik heb alleen nog wel wat vragen waar jij me misschien bij kunt helpen.

Waarom planten goed voor je zijn

Planten zetten CO2 om in zuurstof en zorgen daarom voor zuivere lucht. NASA deed er onderzoek naar. Uit deze ‘clean air study’ kwam dat planten een belangrijke rol kunnen spelen bij het zuiveren van de lucht binnen. Planten filteren schadelijke chemische stoffen uit de lucht. Volgens onderzoek verhoogt de aanwezigheid van planten in je kamer ook je aandacht bij een vermoeiende taak, zoals studeren. De verklaring hiervoor is dat het kijken naar natuur, in dit geval een kamerplant, een herstellende werking heeft. Je ‘aandachtsspier’ kan zich weer opladen, waardoor je minder vermoeid raakt. 

Het VU Medisch Centrum onderzocht dat alleen al kijken naar groen stressverlagend werkt. Zelfs een afbeelding zoals een foto of poster met een plant erop kan helpen. Ook tuinieren of het verzorgen van planten is een goede manier om stress te verminderen. Misschien omdat ik daarom zo relaxed ben de laatste tijd.

Planten stekken: het juiste moment

Planten stekken is dus niet alleen leuk, maar vermindert ook stress. Maar hoe pak je dat aan? Allereerst kun je kijken naar het juiste moment. De snelheid van het stekken van planten hangt af van het seizoen. Het beste moment om te stekken is – logischerwijs – tijdens het groeiseizoen, in het voorjaar en de zomer. Op dat moment zijn planten het meest actief, groeien ze harder en zullen ze sneller wortels ontwikkelen. Ik zie stekjes die al maanden in een vaasje staan, de afgelopen weken echt de lucht in schieten. Alsof ze ineens hebben begrepen wat de bedoeling is. Maar… met wat geduld komen de wortels ook wel in de winter gewoon tevoorschijn.

Wat heb je nodig?

Stekken werkt het beste met een sterke en gezonde moederplant. Wat heb je nodig om stekjes te maken?

– Een scherp mes of snoeischaar
Glazen flesjes of lege jam-, pindakaas- of groentenpotten
– Potjes
– Potgrond

Stap voor stap planten stekken

Het stekken van planten kan op verschillende manieren. Welke het beste past is afhankelijk van het type plant. Dit zijn de meest gebruikte methoden.

1. Zelfstek

Planten zoals graslelie, pannenkoekenplant of aardbei kunnen zichzelf vermeerderen door jonge uitlopers te vormen. Snijd de jonge uitlopers af van de moederplant en plant ze in potten met potgrond. Houd de stekken vochtig en bedek ze eventueel met wat plastic om ervoor te zorgen dat ze geen vocht verliezen.

2. Bladstek

Voor planten zoals vetplanten, snijd een enkel blad af en laat het een dag drogen. Plant het blad voor een derde in een pot met grond en houd de grond vochtig. Na enkele weken zullen nieuwe bladeren uit het blad groeien en dat wordt de nieuwe plant. Het oorspronkelijke blaadje moet je aan de jonge plant laten zitten, ook als het er niet meer zo mooi uitziet. Het blad is een water- en voedselvoorraad voor de nieuwe plant.

3. Waterstek

Ik vind deze manier van stekken zelf het gemakkelijkste. Je knipt jonge scheuten van planten af onder een verdikking op de hoofdstengel. De plek waar de zijstengels beginnen. Daar zitten de meeste groeihormonen. Verwijder de onderste bladeren. Plaats de stekken in glazen flesjes gevuld met water en zorg ervoor dat alleen het onderste deel ondergedompeld is. Zodra de wortels zich goed hebben ontwikkeld, kunnen de stekken worden overgepot in potten met grond. Zo gepiept.

4. Wortelstek

Voor planten die worteluitlopers hebben, zoals munt of oregano, kun je stukken van de wortels afknippen. Plant de wortelstekken in potten met stekgrond en bedek ze met een dun laagje grond. Houd de grond vochtig en bedek de potten eventueel met plastic om de luchtvochtigheid te behouden.

Tips

– Houd de stekken vochtig maar niet doorweekt.
– De wortels zijn het belangrijkste. Verwijder daarom bloemen en bloemknoppen om de energie van de plant te richten op wortelvorming.
– Geef traag groeiende stekken een boost met vloeibare zero waste voeding voor kamerplanten.

En hebben je planten wat extra verzorging nodig? Maak dan zelf deze zero waste plantenvoeding.

Heb jij zelf nog tips? Deel je ze dan met ons? Ik ben benieuwd waarom de onderste bladeren van mijn stekjes vaak een beetje bruin en geel worden. En kun je die beter laten zitten of wegknippen? Weet jij dat? En wat is een goed moment om ze over te potten in een grotere pot? Als ze er echt ‘uitgroeien’? Of eerder? Ik hoop dat je me kunt helpen.

-Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links-

Over de schrijver