Monique heeft van het planten van voedselbossen haar werk gemaakt

Monique Falk stapte uit het commerciële bedrijfsleven om in de natuur te ontdekken wat ze nou echt wilde. En dat was het aanplanten van eetbare natuur, oftewel voedselbossen en plukroutes. Van schoolplein tot festival: zo maakte ze van het planten van bomen haar werk. “Ik volg wat op mijn pad komt.” 

Je droom waarmaken én iets bijdragen aan een groenere planeet, kan dat echt? Voor mijn boek   Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier? ging ik op zoek naar het antwoord op deze vraag. Dankzij zomerse omzwervingen op ‘groene’ festivals zoals Living Village Festival kom ik Monique Falk op het spoor. Samen met collega’s nam ze het initiatief voor de aanleg van een voedselbos op het festivalterrein. Zowel persoonlijk als qua werk gooide ze het roer om.

Keerpunt

Monique vertelt dat ze jarenlang een goede boterham verdiende in de marketing en communicatie, voor ze een groene ommezwaai maakte. “Op een gegeven moment voelde ik dat het werken in de commerciële sector mij geen echte voldoening gaf. Ik ervaarde stress in het werk en zat tegen overspannenheid aan. Ondertussen vertelde ik mezelf: “Ik verdien goed en ik kan dit goed, ik mag niet klagen.” Zo heb ik mezelf lang voor de gek gehouden. Het echte keerpunt was de breuk met de vader van mijn kinderen ruim vier jaar geleden. Toen zag ik in: nu mag ik goed voor mezelf gaan zorgen.”

Het begin van een avontuur

“Vijf jaar geleden heb ik een opleiding tot lifecoach afgerond, aangevuld met een opleiding tot wandel- en natuurcoach. Ik hoorde over de Meewerkplaats van project Het Levende Dorp, waar je als vrijwilliger kon helpen bij het aanleggen van een eetbaar landschap. Zo leerde ik Bouwie Greenman kennen die als “oerboer” voedselbossen aanlegt. Ook met Linda Timmermans klikte het goed: zij weet alles van wilde kruiden en eetbare planten.”

Voedselbossen
Aanleg 1E Pluststrook Van Raalte Plukt

Living Village Festival

“Op een dag was ik bezig in het voedselbosje bij Bouwie en voelde aan alles: ik wil hier gewoon iets mee! Ik wilde mijn werk maken van eetbaar groen aanleggen en educatieve projecten organiseren. Ik voelde ook dat ik dit werk al doende wilde leren, zonder eerst een hele opleiding te hoeven doen.

Op het Living Village Festival in 2017 raakten Linda en ik betrokken bij Bouwies project om daar een voedselbos te realiseren. Een vriend kwam vervolgens op het idee om het aanleggen van voedselbossen aan te bieden op meer festivals. Doordat we aan de slag gingen, volgden er als vanzelf meer aanvragen.”

Go with the flow

“Voor mij is de clou om te voelen: ik wil hier mijn werk van maken, zonder te weten hoe het dan gestalte moet krijgen. Deze ervaring heeft mij geleerd om te vertrouwen en te volgen wat er op mijn pad komt: meegaan met de stroom. Ik verwonder me over wat er gebeurt, zonder me aan iets vast te klampen. Dat vraagt ook om het loslaten van dingen die niet meer stromen, in plaats van erin blijven hangen.”

Gratis voedsel plukken

“Na het aanleggen van een aantal voedselbossen in workshopvorm, raakten Linda en ik geïnspireerd door een verkiezing in mijn woonplaats Raalte. In het kader van Raalte Gezond konden inwoners projecten indienen. We werkten een plan uit voor een plukroute die stukjes eetbaar landschap verbindt. Dit heeft veel in beweging gezet. Ook al wonnen we geen prijs omdat we ondernemers zijn, het heeft ons wel om de tafel gebracht met de gemeente en de provincie Overijssel. Inmiddels hebben we onze eerste subsidies binnen en zijn we gestart met Raalte Plukt!”

“De Aarde” klinkt zo groots. Ik wil gewoon in mijn eigen buurt zorgen voor een gezonde en eetbare omgeving. En bijdragen aan bewustwording door te laten zien dat je in de natuur zoveel gratis en lokaal voedsel kunt vinden. Ik hoef de wereld niet te veranderen of in discussie te gaan met mensen die er niets mee hebben. Ik wil vooral leven wat goed voelt en mensen daarmee inspireren.”

Meer weten? Check eetbaargroen.nu

Hoe wil jij werk maken van jouw bijdrage aan een groenere aarde? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Deze tekst is ontleend aan het boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier (2019) en door Laura zelf bewerkt voor hetkanWEL.

Over de schrijver

2 gedachten over “Monique heeft van het planten van voedselbossen haar werk gemaakt”

  1. Ik wil graag werk maken van een groenere, schonere en gezondere Aarde door een Toekomstdorp te realiseren. In dat dorp (dat best tijdelijk / experimenteel mag zijn) komen alle mooie initiatieven die nu al bestaan allemaal samen. Dus niet of/of, maar en/en. Én klimaatneutraal / klimaatbestendig wonen in een klein duurzaam gebouwd huisje van bvb gerecyclede of natuurlijke materialen, én voedselbos/tiny forest i.c.m. lokale, gemeenschappelijke voedselproductie zoals je dat tegenwoordig ziet bij o.a. Toekomstboeren of Herenboeren, én zorg voor elkaar: bewoners van het toekomstdorp zorgen voor elkaar en beheren het dorp, zoals je dat ziet bij bvb erfdelen en knarrenhof, én het delen van voorzieningen met het oog op zero waste, consuminderen en footprint verkleinen, én daarnaast mag dit toekomstdorp een leer- werk- inspiratieplek zijn voor kinderen, studenten, volwassenen, bedrijven en noem maar op. Een plek waar je – als je er niet wilt of kunt wonen – toch naartoe kunt om je eigen steentje bij te dragen en je te laten inspireren.

Reacties zijn gesloten.