Zaden, stekjes en planten ruilen in een mini plantenbieb op straat

Na de minibieb met boeken en de little free pantry met levensmiddelen is er nu ook de plantenbieb. In deze kleine kastjes op straat kan je zaden, stekjes en planten (voor binnen of buiten) ruilen of delen. Een jaar geleden waren deze initiatieven nog op één hand te tellen. Zo stond er één bij  Minitopia in Den Bosch, was er net eentje in Arnhem neergezet, stonden er verschillende in Rotterdam, eentje in Hilversum en één en in Den Haag. Maar wie tegenwoordig zoekt op ‘plantenbieb’ vindt er in bijna elke stad wel één. Van Hengelo tot Bergen op Zoom en van Almere tot aan Winschoten. Kortom de plantenbieb is, net als de minibieb met boeken, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. 

Het idee van de plantenbieb kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar stonden de kasten vol gratis plantjes en stekjes langs de kant van de weg. In Nederland vond je de  eerste plantenbieb’s in Veendam en Hilversum. Het begon simpel met een klein kastje met een paar plantjes, maar vanwege de snel groeiende populariteit groeiden op sommige locaties ook de kastjes vrij snel naar groter. Zeker in de tijd van de lockdowns, toen alles dicht was, werd het voor sommige mensen een uitje om even langs de verschillende mini boekenbiebs en de plantenbieb in de buurt te lopen. In Hilversum kwamen zelfs mensen uit andere dorpen langs voor de plantenbieb.

Het fenomeen van een straatbieb, met wat voor spullen dan ook, past natuurlijk prima in de leen, ruil- en deelcultuur die we tegenwoordig hebben. Van auto’s tot fietsen en van spullen tot kleding: alles is te leen, te ruil of te huur. 

Den Haag

In de zomer van 2020zetten Rachel van Duijn en Astrid van der Hoek een uitleenkastje op het Koningsplein in Den Haag om plantjes, stekjes en zaden uit te lenen. “Groen in de stad lijkt vanzelfsprekend met alle parken die we hebben, maar toch is het er niet altijd in de eigen omgeving. Met dit initiatief willen we bijdragen aan meer groen,” zegt Rachel in het AD.   In Den Haag was er meteen interesse voor zulke kastjes in andere buurten. Buurtbewoners nemen vaak zelf het initiatief nadat ze zo’n plantenbieb ergens anders voorbij hebben zien komen, hetzij online of in de buurt. 

Arnhem

Ook in Arnhem is de plantenbieb heel succesvol. Het kastje in het Spijkerkwartier is neergezet als buurtproject, maar mensen komen zelfs met de auto om planten te kunnen ruilen bij de bieb. “We zijn in april begonnen. De eerste week was het kasje bomvol. De planten stonden helemaal tot in het perkje”, vertelt de vriend van bedenker Jorieke, Erik Boom aan De Arnhemse Koerier. Inmiddels is het niet meer de enige plantenbieb, zo staat er in Alteveer ook één. 

Zwolle

Ook in Zwolle vind je verschillende plantenbiebs, waaronder The Green House in Diezerpoort. Daar heeft Marjolijn een plantenbieb geplaatst, samen met de spelregels en een QR-code van Stekjesroute die je kan scannen (zie de kaart hieronder). Heb je geen plantje om te ruilen, dan kan je alsnog een plantje meenemen uit deze bieb in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Marjolijn hoopt dat er meer plantenbieb’s bijkomen in Zwolle, staat te lezen in In de buurt. Hoe meer zielen, eh planten, hoe meer vreugde. 

Lees ook het verhaal van Marjolein en haar stekmobiel waarmee ze door heel Utrecht stekjes ophaalt om weer weg te geven aan mensen met een kleine portemonnee. Wil je weten hoe je planten kan stekken ? Lees dan deze tips van Iris van Vliet, alias Mama Botanica. Die stekjes kan je dan weer meenemen naar een plantenbieb bij jou in de buurt (zie de kaart hieronder van Stekjesroute. Groen is open, rood heeft een winterstop en blauw is een winterkast.) 

Over de schrijver

12 gedachten over “Zaden, stekjes en planten ruilen in een mini plantenbieb op straat”

 1. Hoi Wyke,

  STEK – de horecazaak gehuisvest in de Bibliotheek in Venlo – heeft sinds kort een mooie STEK-jes wand. Een stekjesbieb in de bieb dus (met ook nog goede koffie en heerlijke taartjes????).

  1. Hoi hoi,

   Ik heb zelf de plantenbieb Siebengewald.
   Te vinden op facebook en instagram. Plantenbieb Siebengewald is in Noord Limburg.

   Groetjes van Jessica

 2. Ik las in *De Limburger” dat er ook een plantenbieb is in het Maankwartier van Heerlen en het zou al goed lopen. Heb het nog niet zelf gezien.

Reacties zijn gesloten.