Natalie en Maarten maken plantenvoeding van afgedankte schapenwol

We schreven er al eerder over: in Nederland verbranden we jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kilo schapenwol. Voor de pandemie werd onze wol voor een habbekrats naar China verscheept waar het verwerkt werd. Maar hoge transportkosten en de stilgevallen vraag uit China zorgden ervoor dat vernietiging het goedkopere alternatief werd. Doodzonde en onbegrijpelijk, vonden ook Natalie Bogtman (42) en Maarten van Dam (36). Zij hebben een manier gevonden om van de schapenwol die écht niemand weer wil hebben natuurlijke plantenvoeding te maken. Daar wilde ik meer van weten, dus ik ging op onderzoek uit.

Foto: Mark Wijsman

Schapen als passie

Natalie heeft een passie voor schapen. Ze geeft al zo’n tien jaar workshops vacht-vilten van biologische wol. In haar bedrijf Natalie Wool maakt ze onder meer woondecoraties en prachtige lijkwades voor uitvaarten. “De meeste vachten die je in de winkel of op de markt koopt zijn gelooide vachten, dat is inclusief huid, die overblijft nadat een schaap is geslacht voor consumptie. Ik heb gekozen voor een diervriendelijke versie waarbij alleen de wol van het schaap wordt gebruikt. Het schaap zelf mag na het scheren weer terug in de wei.” Natalie heeft haar eigen schaapkudde, maar kent ook veel schapenboeren van wie ze de wol koopt.

Wol als nieuwe grondstof

Boeren en schapenhouders moeten nu betalen voor het afvoeren van de schapenvachten. En dat terwijl het zo’n mooi product is. Dit voorjaar sloegen een aantal ondernemers en organisaties de handen ineen en startten het  Hollands Wol Collectief. Dit samenwerkingsverband heeft de missie om álle Nederlandse wol lokaal te verwerken en te verkopen door er hoogwaardige producten van te maken. Schapenhouders ontvangen dan een eerlijke prijs in plaats van dat ze moeten betalen voor het afvoeren van de wol. Natalie en Maarten zijn partner van het collectief en ontwikkelden de ORO wolkorrel. Deze korrel van schapenwol verrijkt niet alleen de bodem, maar zorgt er ook voor dat er meer lucht in de bodem komt en het water beter wordt vastgehouden.

ORO

“Schapenwol is een 100% natuurproduct, en zit vol waardevolle stoffen, die de bodem kunnen voeden. Met een pers maken we korrels van de wol. Deze korrels kun je makkelijk in de grond stoppen. We zijn nog maar kort bezig, sinds deze zomer, maar de resultaten zijn heel veelbelovend. We hebben analyses laten uitvoeren en die laten zien dat ORO werkt en een goed alternatief is voor niet natuurlijke plantenvoeding, maar ook voor potgrond met turf en voor perliet.”

ORO beschermt de grond namelijk tegen droogte, maakt de bodem luchtiger. Daardoor kunnen wortels beter en dieper groeien. Dat maakt perliet overbodig en je hoeft ook minder vaak te gieten. Handige waterbesparing dus. Bovendien verrijkt het de bodem met talloze voedingsstoffen. Je hoeft dus geen andere plantenvoeding te geven. De korrels zijn ook nog eens perfect als substraat voor groene daken. Maar bovenal kunnen de wolkorrels perliet en turf vervangen. Dit zijn beiden delfstoffen waarvoor vaak natuur moet wijken. In juli nam de demissionaire regering een motie aan voor een onderzoek naar ‘turfvrije potgrond’. De timing is perfect voor deze circulaire plantenvoeding, zonder toevoegingen van chemicaliën en eindige grondstoffen.

20210513 142038

Ei van Columbus

Natuurlijk wilde ik het ook zelf proberen. In de wolkorrel shop bestelde ik een pot met schapenkorrels voor mijn ietwat zielige Pannenkoekenplant in de vensterbank. Die kan wel wat aandacht en een groeispurt gebruiken, nadat de kat de plant omver heeft gekukeld. Hoewel een potje niet groot is, is het toch genoeg voor 25 tot 30 liter aarde, dus ik kan nog even vooruit met mijn aankoop. Of de plant er beter van wordt, moet ik afwachten, maar de aarde blijft er mooi vochtig door.

“Als we wat verder zijn met ons bedrijf gaan we ook verkopen in winkels en tuincentra. Voorlopig doen we het nog alleen online, de eerste bestellingen komen binnen. Wat ons nu ook zou helpen is een of meer zakelijke klanten, bijvoorbeeld van tuinders of kwekers. Dan kunnen we meer massa maken, meer schapenwol verwerken en goedkoper produceren.”

ORO staat voor Overige Reststromen Opwaarderen. Bovendien betekent ORO in het Spaans goud. Voor mij is dit een gouden idee. De wol van schapen blijkt een geweldige meststof én verluchtiger van de bodem. Natuurlijke schapenwol wordt gered van de biomassa verbrandingsoven, het krijgt een mooie circulaire bestemming én we hoeven geen turf meer uit natuurgebieden te graven. Wat een Ei van Columbus!

Als je voor 31 juli 2022 bestelt, krijg je 1,50 korting op de verzendkosten. De kortingscode is HetKanWel! 

Over de schrijver

1 gedachte over “Natalie en Maarten maken plantenvoeding van afgedankte schapenwol”

  1. Prima idee om het restproduct zo in te zetten. Maar ik zou graag isolatie materiaal van wol hebben. Of een dekbed. Zonde dat het als afval wordt beschouwd.

Reacties zijn gesloten.