In deze stijlvolle planturn kan je de as van je overleden geliefde bewaren

De dood is lange tijd taboe geweest: iets wat we wegduwden en waar we liever niet over wilden praten. Toch is er momenteel een ware ‘death positivity movement’ gaande, een beweging die vooral door vrouwen wordt aangedreven die het ongemak rondom de dood willen doorbreken. Voorbeeld daarvan is de Nederlandse Susanne Duijvestein die ik vorig jaar al eens interviewde en van wie onlangs het boek Uitvaart in eigen hand verscheen. Maar ook de Amerikaanse C.C. Boyce draagt haar steentje bij met haar planturn. Het is een stijlvolle, houten plantenbak die tegelijkertijd dienst doet als urn voor je overleden geliefde. 

Planturn

We weten allemaal hoe een urn eruit ziet. Ze hebben zo’n typische vorm, dat we ze onmiddellijk herkennen als ze ergens staan. Deze prachtige houten urnen vallen daar duidelijk buiten. Het is een nieuwe vorm, gemaakt van ander materiaal (hout) en bovenop het as van de overledene is ruimte voor een plant. Hierdoor krijgen we niet meteen dat onbehaaglijke gevoel als we het zien staan, maar is het een mooi object in je huis waar leven in groeit.

Een unieke urn

De meeste nabestaanden komen bij de planturn van Boyce terecht, omdat ze niks anders konden vinden wat ‘goed genoeg’ was voor hun overleden geliefde. Boyce vertelt in The Optimist daily dat een man het zelfs al had opgegeven om iets passends voor zijn vrouw te vinden, die drie jaar eerder was overleden, tot hij bij de planturn uitkwam. “Alles wat hij tegenkwam, was lelijk, kwam voort uit massaproductie of was niet haar stijl,” vertelt Boyce.

Hout van omgevallen bomen

Boyce maakt haar urnen van twee stukken hout, afkomstig van omgevallen bomen. De urnen hebben een moderne, minimalistische en geometrische vorm en komen in drie verschillende maten. Zo kan je er ook de overblijfselen van je geliefde huisdier in bewaren. “Sommige mensen hebben moeite met de empathie voor huisdieren, maar ik niet. Ik ben altijd bereid te luisteren en soms probeer ik het hout te laten passen bij de vacht van het overleden dier. Als ik een planturn maak, denk ik sowieso altijd aan de overledene.”

Een prominente plek

Je kan de planturn met een gerust hart een prominente plek in je huis geven, zonder dat mensen er ongemakkelijk van worden. Die prominente plek helpt je aan de ene kant om regelmatig aan je overleden geliefde te denken en herinneringen op te halen. Aan de andere kant herinnert de plant je eraan dat het leven ook gewoon doorgaat. “Ik heb geleerd om de dood een plek te geven in mijn leven,” zegt Boyce.

Eerder schreven we al over het composteren van je lichaam na de dood en over de Amerikaanse acteur Luke Perry, die in een paddenstoelenpak begraven wilde worden in plaats van een kist. Er zijn ook speciale urnen die je kan begraven en waar een boom uit groeit.

Wat vind jij van deze planturn? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto: Boyce Studio

Over de schrijver