Plassen onder de douche is duurzaam, maar hoe hygiënisch is het?

Ik had ooit een vriendje die onder de douche plaste. Ook als hij bij mij in de douche stapte. Gatverdamme! Riep ik dan altijd verontwaardigd uit. Toch blijkt dat hij zeker niet de enige is, want zo’n 80 procent van de mensen gebruikt de douche weleens als wc, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Plassen onder de douche is zeker duurzaam, maar is het ook hygiënisch? We zoeken het uit.

Hoeveelheid water voor het doortrekken van de wc

Allereerst moeten we misschien even uitleg waarom plassen onder de douche duurzaam is. Het antwoord is simpel: na elke keer dat je braaf op de wc plast, spoel je door. Hiermee gaat in het meest gunstige geval 3,7 liter schoon drinkwater richting riool en in het meest ongunstige geval 6,7 liter. Het totale watergebruik voor het toilet is gemiddeld 30,2 liter per dag, blijkt uit cijfers van het CBS.

Hoeveelheid water per  keer douchen

Een gemiddelde douchebeurt is 7,7 minuten. Daarvoor gebruiken we gemiddeld 46,2 liter schoon drinkwater per dag, afhankelijk van het type douche dat we hebben. Want het kan ook 79,6 liter zijn. Dat is dus meer water dan het doorspoelen van het toilet, maar: als je toch al onder de douche staat om -bijvoorbeeld- je haar te wassen, dan verspil je dus geen extra water als je je plas laat lopen.

Sterker nog, we besparen er dus zo’n 7 liter mee. En dat is mooi, want schoon drinkwater is niet meer zo vanzelfsprekend als we denken, zo waarschuwde de vertrekkend directeur van Vitens niet lang geleden nog. We moeten dus besparen waar we kunnen. Je bespaart bovendien op wc-papier, ook fijn. Maar: plassen onder de douchen vinden we toch ook vies. Is dat terecht?

Plassen onder de douche

Daar kunnen we kort over zijn. Volgens uroloog Cobi Reisman is het niet vies of onhygiënisch om je plas te laten lopen onder de douche, lezen we op Nu.nl Je urine bestaat vooral uit afvalstoffen die je nieren uit je bloed filteren. Er zitten wel bacteriën in urine, maar dat zijn er niet veel. Er zitten veel meer bacteriën op onze huid dan in onze urine.

Plassen in het zwembad

Kunnen we dan overal onze plas zomaar ongestraft laten lopen, bijvoorbeeld ook in een zwembad? Mijn eerste reactie is meteen weer: gatver. Omdat ik me een heel zwembad voorstel vol urine van anderen (onbekenden), dat via het water in je mond belandt (dat is toch net wat anders dan het langs je benen in het afvoerputje laten lopen). Niet heel sociaal dus, vind ik. Maar plassen in een zwembad blijkt ook níet hygiënisch te zijn. Urine en chloor kunnen samen namelijk irritaties veroorzaken aan de luchtwegen en de ogen.

In zee plassen

En de zee dan? Daar is geen chloor en het er is veel meer water dat door de golven en stroming continu verplaatst. Dat kan inderdaad minder kwaad, omdat andere er minder last van hebben door de verdunning.

De bekkenbodemspieren

Toch, om nog even terug te komen op het plassen onder de douche, is er wel een kleine andere issue die kan ontstaan als je te vaak onder de douche plast. Dat doe je (over het algemeen) namelijk staand, terwijl de bekkenbodemspieren dan niet volledig kunnen ontspannen. Hierdoor is het lastiger om helemaal uit te plassen en dat kan op den duur weer tot infecties leiden (als je urine langer in je blaas blijft zitten, kunnen bacteriën gaan groeien en dat verhoogt de kans op een blaasontsteking weer). Dit geldt met name voor vrouwen, want voor mannen is staand plassen sowieso veel normaler en makkelijker. Al kunnen mannen ook beter zitten plassen (net als vrouwen) als ze merken dat het plassen steeds minder makkelijker wordt (je moet steeds vaker naar de wc en de straal wordt minder krachtig).

Conclusie

Plassen onder de douche kan in principe prima: het is duurzaam en helemaal niet zo onhygiënisch als je zou denken. En als je gezond bent is af en toe staand plassen (voor vrouwen) ook geen probleem, als je je bekkenbodemspieren maar ontspant en helemaal uitplast, maar zittend is beter. Even onder de douche hurken dus terwijl je je haar inzeept en tegelijkertijd je blaas leegt.

Vind jij plassen onder de douche vies? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook: Steeds meer mensen douchen niet en gebruiken ook geen zeep. En: Hoe gezond is koud douchen nou echt voor je?

Over de schrijver

1 gedachte over “Plassen onder de douche is duurzaam, maar hoe hygiënisch is het?”

  1. sinds 2 jaar douche ik iedere ochtend koud de Wim Hof methode
    wel 2 minuten en krijg steevast een ontlading
    wat me enorm ontspant
    op deze manier ben ik van verslavende medicatie
    afgekomen.

Reacties zijn gesloten.