Plastic afval omgezet in olie

Qnr, Flickr.com
Qnr, Flickr.com

 

Het Amerikaanse bedrijf Agilyx heeft een bijzondere oplossing gevonden voor de plastic soup die de wereld overspoelt: de plastic verzamelen en weer omzetten in de grondstof die voor het maken gebruikt werd, olie. Inmiddels heeft het bedrijf $25 miljoen binnengehaald om vier fabrieken te bouwen. Deze zullen in de eerste helft van 2012 in bedrijf worden genomen.


In maart 2011 haalde het bedrijf ook al $22 miljoen op. Dat geld was bedoeld voor het verder ontwikkelen van het proces dat nodig is om plastic om te zetten in een synthetische olie, die vervolgens weer gebruikt kan worden als brandstof of voor het maken van nieuwe plastic artikelen.

5 kilo plastic voor 4 liter olie
Inmiddels lukt het om van ongeveer 5 kilo plastic bijna 4 liter olie te maken. Het proces is vrij eenvoudig: het plastic wordt niet gesmolten, maar verwarmd in een zuurstofvrije container. Hierdoor verandert het materiaal in gassen. Deze gassen worden vervolgens gecondenseerd naar een vorm van olie.

Samenwerking met afvalverwerkers
Agilyx wil in de toekomst nog meer fabrieken bouwen of de techniek in licentie verkopen aan afvalverwerkers. Er is namelijk nog veel plastic dat niet geschikt is voor recycling of te veel vervuild is voor recycling. Dat plastic kan met deze techniek worden omgezet in synthetische olie. Dit wil overigens niet zeggen dat de vraag naar olie in de VS zal dalen; ‘slechts’ 7 procent van alle gebruikte olie wordt gebruikt om plastic te maken, dus zelfs wanneer al dit plastic weer omgezet wordt in olie, levert het slechts een fractie op van de benodigde olie.

Bron: Cnet.com

Lees ook:
Instecten leveren vervanger van plastic
De schadelijke gevolgen van plastic
Oplossingen voor de plastic soep

2 gedachten over “Plastic afval omgezet in olie”

Reacties zijn gesloten.