Plastic in de Waddenzee: je hoeft geen Boyan Slat te zijn om op te ruimen

De wereldwijde vervuiling van de zeeën neemt elke dag toe. Plastic is het grootste probleem, ook in onze geliefde Waddenzee. Om daar iets aan te doen, hoef je echt geen Boyan Slat te zijn. Je kunt klein beginnen en je kunt er zelfs een vakantie-uitje van maken.  

Mensen komen snel in actie

Mensen komen razendsnel in actie als er een ramp gebeurt, dat zagen we toen een vrachtschip op 2 januari 342 containers in de Noordzee verloor. De containers gingen open en een groot deel van de inhoud spoelde aan op de stranden van de Waddeneilanden. Vrijwilligers begonnen meteen met opruimen en ondersteunden daarmee het leger en de professionals.

Een brandbrief van de burgemeesters

Snel na de ramp schreven de burgemeesters van de Waddeneilanden een brandbrief naar de Tweede Kamer. Ze pleitten voor strengere regels voor containervervoer. Op 9 april sprak de burgemeester van Schiermonnikoog tijdens een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer. Het moest duidelijk zijn, dat zo’n ramp nooit meer mag gebeuren. De Waddenzee is een van de mooiste natuurgebieden van ons land en verdient onze bescherming.

Doe wad

De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat over de situatie, maar als liefhebber van de Waddeneilanden hoef je daar niet op te wachten. Je kunt direct in actie komen, want alle kleine beetjes helpen. Tijdens je verblijf op een van de eilanden kun je gaan strandjutten, ploggen door de duinen, of je meld je aan voor een speciaal uitje. Je kunt namelijk per zeilschip naar de zandplaat ‘Het Rif’ om daar op te ruimen.

Maggi-flessen, schoenen en visnetten

In het midden van de Waddenzee, tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt het Rif. Het Rif is een prachtige zandplaat, maar door de stroming van de zee, komt hier veel afval terecht. Je moet denken aan de gekste dingen, zoals stofzuigerslangen, visnetten, trossen, schoenen, Maggi-flessen en nog veel meer. Van alles wat de mens heeft gedumpt, wordt door de zee naar deze plek gebracht.

Op pad met een zeilboot

Je kunt het Rif met een speciale tocht met een zeilboot bereiken. Je vertrekt vanaf Lauwersoog met een groep gelijkgestemden naar deze bijzondere plek en daar valt de boot droog. Gezamenlijk verken je de plaat en vervolgens start je met opruimen. Je kunt een intensieve dag verwachten, maar na afloop weet je het zeker: opruimen was nog nooit zo nuttig, leuk en bijzonder.

Voor meer inspiratie over de Waddeneilanden en duurzame uitjes; kijk op WADtodo.nl.

Over de schrijver