Plastic in kleuterklassen zorgt voor hoge concentratie giftige stoffen

Foto: JD Hancock, Flickr

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben voor het eerst aangetoond dat er schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in de lucht van Vlaamse kleuterklassen. De blootstelling aan kankerverwekkende stoffen is tot 20 keer hoger in lokalen met veel meubels en speelgoed van plastic dan in klassen met vooral houten meubilair, zo blijkt uit een studie van professor Willy Baeyens.
Volgens Baeyens is er een sterke relatie tussen de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen en de materialen die in de klassen aanwezig zijn: “We hebben in lokalen met veel houten meubilair zeer weinig schadelijke deeltjes gemeten. In klassen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes waren de concentraties schadelijke stoffen véél hoger.”
Hormoonverstorende stoffen komen veel voor in plastic. Met name jonge kinderen zouden er gevoelig voor zijn.
Baeyens: “Die hormoonverstorende stoffen leveren niet meteen hoog toxisch gevaar op, maar op lange termijn leiden ze tot meer gevallen van baarmoeder- en borstkanker. Het zou dus wijs zijn om in kleuterklassen zo veel mogelijk plastic te mijden”.
Hermes Sanctorum, kamerlid van de Vlaamse partij Groen wil dat de overheid maatregelen neemt: “We moeten de wetenschappelijke bezorgdheid in politieke bezorgdheid omzetten.”
Bron: De Morgen
Lees ook
5 trends die gezond eten nog makkelijker maken
Je eigen cappucino voor onderweg? Zo vind je de reisbeker die bij jou stijl past
Blijf jong met zuurkool

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020