Afgelopen week kwam de NOS naar buiten met een wel heel donker scenario: door de lage olieprijs is het financieel aantrekkelijker voor producenten om nieuw plastic voor hun producten te gebruiken. Hierdoor zou er een overschot aan ingezameld plastic ontstaan dat in de verbrandingsovens dreigt te verdwijnen. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk? Moeten we allemaal maar massaal stoppen met inzamelen?
“Dat zou zo ontzettend zonde zijn!”, zegt Hester Klein Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). “Het is altijd beter om te blijven inzamelen. Natuurlijk valt er nog veel te verbeteren, we doen dit nog relatief kort. Maar de milieuwinst die te behalen valt, is het waard. Daarom is het zo belangrijk de negatieve ruis rondom dit soort berichten wordt weggehaald. ”
We doen het goed
De gemiddelde Nederlander zorgt jaarlijks voor zo’n 50 tot 60 kilo plastic afval. Gelukkig zamelen we ook ijverig in. Klein Lankhorst vertelt enthousiast: “We zijn pas midden in 2000 begonnen met de inzameling van plastic en zaten in 2013 op 47%. Dat is 10% boven het Europees Gemiddelde. Daar mogen we best trots op zijn!”
Dat inzamelen kan gewoon door gaan. Linda Nijenhuis van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vertelt: “Aardolie is een eindige bron, daar moeten we zuinig mee omgaan. Door plastic in te zamelen besparen we grondstoffen, en daarmee kunnen we ook nieuwe producten maken. Ook bespaart het gebruik van gerecyclede grondstoffen energie. Op de lange termijn is dat dus in alle opzichten beter.”
“Bovendien hebben recyclebedrijven certificaten”, vult Klein Lankhorst aan. “Zij moeten zorgen dat maar minimaal 70% van alle kunststofverpakkingen wordt gerecycled. Hoe meer jij inzamelt, hoe meer er dus gerecycled wordt. Verder vindt ook een andere verschuiving plaats: steeds meer bedrijven willen investeren in duurzaamheid. Dat geeft hoop. Als wij ondertussen onderzoek blijven doen naar mogelijkheden kunnen we de keten sterker maken. Dat is de tendens, niet om bruikbaar materiaal te verbranden.”
Tjaco Twigt van het AfvalFonds Verpakkingen bevestigt dit: “De gemeente en sorteerder hebben er belang bij dat ze zoveel mogelijk kunststof recyclen. Ze ontvangen hiervoor van ons een vergoeding. Een klein deel (15 tot 25%) van het materiaal is vervuiling of materiaal waar de recycler niets mee kan. Dat kleine deel gaat naar een afvalenergiecentrale (verbrandingsoven) om warmte en elektriciteit mee op te wekken. Afval naar een afvalenergiecentrale brengen kost de gemeente en sorteerder veel geld. Dat doen ze dus liever niet.”
:
– Waarom we toch moeten blijven inzamelen
– Transitie vraagt om omdenken
Plastic inzamelen: waarom we er wél mee door moeten gaan
Over de schrijver
![Foto van Frissewind](https://www.hetkanwel.nl/wp-content/uploads/2018/08/Matthijs-Sienot-300x300.png)
Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur