Plastic Recyclen kan wel!

Het bedrijf Van Plestik van initiatiefnemers Nout Kooij en Sam van Til bestaat nog geen jaar, maar de ambities zijn groot. Het bedrijf wil plastic afval gebruiken als grondstof voor 3D printers om er vervolgens hoogwaardige en betaalbare producten van te maken. Denk aan meubels of onderdelen voor de lokale industrie. Op deze manier wordt het lokaal recyclen van plastic mogelijk. En dan bedoelen de heren óók het recyclen van plastic dat enigszins vervuild is en momenteel in de verbrandingsoven van het restafval verdwijnt.

3D printers

“Het idee begon 2,5 jaar geleden toen we gingen werken met 3D printers, “vertelt Nout Kooij. “Daarvoor gebruikten we nieuw plastic. Omdat je veel aan het uitproberen bent, gooi je ook veel restafval weg. Wij vroegen ons toen af of dat niet anders kon.” Voordat het duo aan de slag ging met plastic afval, verdiepten ze zich uitgebreid in de recycle industrie. “We kwamen er toen achter dat maar 10% van het verzamelde plastic werd verwerkt in een nieuw product. De rest werd niet herbruikt.”

Plastic recyclen

“Er zijn hele bergen plastic, die al gesorteerd en schoon gemaakt zijn, maar toch de verbrandingsoven van het restafval in gaan. Dan zit er een houtsnipper in of een restje koperdraad of rubber. En dan willen veel bedrijven het niet meer hebben, omdat het niet rendabel is.” Bij het zien van al dat ongebruikte plastic, vroegen Nout en Sam zich af of ze geen machine konden maken, waarin dit plastic wel verwerkt kon worden.
Bij een 3D printer wordt het plastic in kleine stukjes aan de bovenkant in het apparaat gegooid. De printer smelt de plastic om tot een draad. Met die gesmolten draad bouw je laagjes op waarmee je een vorm creëert en een object maakt.  “Als je die draad groter en dikker maakt, dan vallen de vervuilde stukjes in het plastic, zoals rubber of hout, niet meer op. Zo creëer je toch een hoogwaardig product.”

Van bierfust naar meubelstuk

Van Plestik maakt eigen ontwerpen, maar werkt ook in opdracht. Zo werken ze momenteel samen met een lokale brouwerij in Amsterdam. “Deze brouwerij heeft een café dat hun eigen bier tapt. Dat bier zit in plastic fusten van 20 liter. Zo’n fust gebruik je één keer en dan wordt het weggegooid. Ze gooiden zo’n 70 van die fusten per week weg en omdat er ook metaal in verwerkt zit, komt het bij het restafval terecht.” Nu heeft deze brouwerij een nieuwe kroeg in Amsterdam West geopend en gebruikt Van Plestik de oude bierfusten van het biermerk om het meubilair mee te maken voor de nieuwe locatie.

Grote dromen

Van Plestik barst van de ambitie. “Wij gaan nooit het plastic probleem oplossen met die ene printer. Maar we kunnen wel bijdragen om de mindset te veranderen door gewoon mooie producten te maken van gerecycled plastic.”

In Nederland wordt het plastic keurig apart ingeleverd, maar er zijn veel landen waar dit niet zo is en het plastic zelfs op straat gegooid wordt. “Als we deze machine onder controle hebben, willen we deze 3D printer graag overal ter wereld inzetten. Op die manier kan de lokale bevolking ter plekke plastic recyclen door er bijvoorbeeld een stuk dak van te maken of een wastafel. Als het plastic daar toch letterlijk voor het oprapen ligt….”
Van Plestik wordt ondersteund door Stichting Doen en Amsterdam maakt je stad.   De stoel van Van Plestik was in oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven met hun stoel.
Lees ook: Plasticloos leven kost tijd en Minder plastic kopen en gebruiken: 6 tips

Over de schrijver

5 gedachten over “Plastic Recyclen kan wel!”

  1. Ik kan me niet voorstellen dat er een apparaat is waarmee mensen ter plekke plastic kunnen recyclen! Ik probeer mee milieubewust te leven omdat ik geloof dat beter milieu van iedereen afhangt. Hopelijk wordt zo’n recycling apparaat vaker gebruikt zodat meer mensen milieubewust beginnen te leven.

  2. Pingback: Waar blijft duurzame plastic?

  3. Pingback: Smart bricks maakt complexe technologie simpel

  4. Dat hangt er helemaal vanaf hoeveel flessen je wilt vermalen en wat je budget is. Wij hebben zelf 2 shredders. We hebben een kleine die we eigenlijk alleen gebruiken voor demonstraties omdat ie makkelijk mee te nemen is. We hebben ook een grote van een paar honderd kilo die we echt gebruiken om plastic te vermalen voor gebruik in onze printer. Voor meer info kun je ons ook bellen of mailen.

Reacties zijn gesloten.