De Plastic Ridders maken Den Haag een stukje schoner en groener

Op een zondagochtend eind 2019 liepen twee jongens gewapend met een grote plastic zak rond in park De Verademing in Den Haag. Nieuwsgierige buurtbewoners vroegen wat ze deden, en de jongens antwoordden: ‘’Wij zijn de Plastic Ridders, we ruimen het park op!’’. Goed voorbeeld doet goed volgen. Al snel sloten andere buurtbewoners zich bij deze jongens aan. Sindsdien ruimen kinderen en volwassenen elke eerste zondag van de maand gezamenlijk het park op.

Een van deze buurtbewoners is Piet Driest. Hij is als vrijwilliger actief in tal van organisaties op het gebied van duurzaamheid in Den Haag. Het hangt heel erg af van het weer hoeveel mensen er komen helpen bij de maandelijkse schoonmaakacties, al is er ondertussen wel een harde kern. Sommige maanden zijn we met een groep van 20 mensen, andere keren komen er maar 5 mensen opdagen,’’ vertelt hij. Maar hoeveel mensen er ook zijn: het hele park wordt opgeruimd. En daarbij worden de taken goed verdeeld. Zo zijn sommige prikkers inmiddels expert geworden in het opsporen en opruimen van sigarettenpeuken. ‘’Het is echt een vies idee dat kinderen hier tussen de sigaretten spelen’’, stelt Piet. ‘’Ze moeten hier gewoon veilig kunnen rondrennen, en zandkastelen kunnen bouwen. Zonder dat ze in aanraking komen met iets schadelijks.’’

Natuurlijk komen de Plastic Ridders ook weleens rare dingen tegen. ‘’Er was een periode dat we tijdens het schoonmaken veel lachgaspatronen opruimden. Ze lagen echt overal in de bosjes, maar ik heb het idee dat die trend ondertussen weer is overgewaaid’’, vertelt Piet. ‘’Gelukkig maar!’’

Gezellige activiteit

De maandelijkse schoonmaaksessies zijn niet alleen nuttig, maar ook echt een leuke, sociale activiteit. ‘’We drinken samen een kopje koffie of thee, en je maakt op zo’n middag een praatje met iedereen.’’ Het is hard werken, maar het resultaat loont. Elke maand halen ze een flinke buit binnen: zeker één grote grijze vuilniszak per persoon.

Ondertussen heeft Piet een flinke hoeveelheid prikstokken en afvalzakhouders verzamelt. ‘’Ik heb zeker 15 prikkers, en ongeveer evenveel van die ringen. Een flinke voorraad dus.’’ Bovendien hebben veel mensen ook een eigen prikker aangevraagd bij de gemeente. Zij trekken er ook weleens in hun eentje op uit, om een middagje afval te prikken in de buurt.

Met de boot door de gracht

Één keer per jaar ondernemen de Plastic Ridders een uitje: dan varen ze met een aantal partners-in-crime over de Haagse wateren op zoek naar zwerfvuil in de gracht. Want helaas is ook dat nog hard nodig. ‘’Er ligt zoveel afval in de gracht’’, verzucht Piet. ‘’We trokken vorig jaar met een stuk of acht boten door het water, en we hebben vele vuilniszakken vol kunnen stoppen.’’ Dat is niet alleen maar afval dat in de gracht is gegooid, maar er bijvoorbeeld ook in waait. Afval dat naast een vuilnisbak is geparkeerd, bijvoorbeeld omdat deze te vol was, kan met een flinke windvlaag zo in de gracht belanden. De les die je hieruit mee kunt nemen? Neem altijd afval mee naar huis of loop, als het niet in de dichtstbijzijnde vuilnisbak past, een stukje verder naar de volgende vuilnisbak.

Ook in andere buurten

De Plastic Ridders richten zich vooral op het gebied rondom park De Verademing, maar het idee verspreidt zich ook naar de rest van de stad. ‘’We hebben een aantal buurtbewoners op weg geholpen, en vervolgens zijn ze op meer plekken een eigen groep gestart‘’, vertelt Piet trots. ‘’Ik vind het fijn om te merken dat mensen in steeds meer delen van onze stad actief bezig zijn met het opruimen van zwerfafval.’’ Op de vraag of hun schoonmaaksessies effectief zijn, moet Piet glimlachen. ‘’Ik heb wel het idee dat het scheelt. Dat er toch minder afval wordt achtergelaten. Omdat mensen ons zien en wij zo het goede voorbeeld geven.’’

Toekomstdromen Plastic Ridders

Ondertussen droomt Piet verder over een prachtig, nog veel groener park. ‘’Dit is zo’n eindeloos park, zo mooi, maar we moeten er heel zuinig op zijn. Zodat we ook in de toekomst nog kunnen genieten van deze stadsoase. We hebben het gezamenlijk voor elkaar gekregen dat er een compostbak is gekomen en een bijenstal (mét imker), maar nu wil ik ook drinkwater. Er is namelijk nog geen pomp. Dus dat wordt mijn volgende project.’’

Wil je een keertje helpen schoonmaken? De Plastic Ridders verzamelen elke eerste zondag van de maand om 12.00 uur bij boksschool Haagse Directe in de Newtonstraat. Meer informatie vind je op de Facebookpagina’s van Zwerfvuil Platform Den Haag en van de Plastic Ridders.
 
Het is de Week Zonder Afval. Ruim jij ook weleens plastic op in je eigen buurt? En doe je dit alleen of bijvoorbeeld met andere mensen uit de buurt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook onze tips om afval te verminderen.

Over de schrijver