Dit boek zet plastic soup op de kaart

Een zeepaardje dat zijn staart om een wattenstaafje krult. Een gestorven albatros met een maaginhoud die bestaat uit plastic dopjes. Een wagen vol opgeblazen strandspeelgoed. Een berg rietjes. Het zijn prachtige foto’s in de Plastic Soup Atlas van de Wereld. En dat maakt het ook zo dubbel, zegt auteur Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation. “Het is een gruwelijk onderwerp waar mensen niet graag mee geconfronteerd worden. Daarom wilden we het aantrekkelijk presenteren met mooie foto’s en vormgeving, maar vooral ook door alternatieven en oplossingen te beschrijven.”

Plastic wordt door het milieubureau van de Verenigde Naties beschouwd als één van de grootste milieuproblemen van de wereld. En dat hebben we allemaal voor elkaar gekregen in een periode, die korter is dan een gemiddeld mensenleven, want plastic werd pas na de Tweede Wereldoorlog groots in gebruik genomen. In de film The Graduate uit 1967 werd er nog over gesproken als de grote belofte van de toekomst: “There is a great future in plastics. Think about it…” krijgt de hoofdpersoon te horen als carrière advies. “Nu heeft kredietbeoordelaar Moody’s enkele weken geleden een rapport Plastic Packaging uitgebracht met de boodschap: investeer vooral níet meer in plastic verpakkingen, want de overheden komen met maatregelen waardoor een lager rendement verwacht wordt,” zegt Roscam Abbing. En dat allemaal in vijftig jaar tijd.

Plastic bracht ons veel goeds

Plastic heeft natuurlijk ook veel goeds gebracht in die vijftig jaar. “Het heeft ons leven makkelijker en lichter gemaakt. We profiteren ervan in het huishouden, we hoeven minder te sjouwen. Het zorgt voor talloze gemakken,” zegt Roscam Abbing. Daarom is plastic ook niet meer helemaal weg te denken uit onze maatschappij. “Meer dan zestig procent van alle kleding in de wereld is synthetisch. Het bestaat voor de helft uit katoen en de andere helft is van polyester. Dat kunnen we ook niet meer terugdraaien: er is simpelweg niet genoeg natuurlijk materiaal om kleding voor iedereen te maken. Het zou voor arme mensen onbetaalbaar worden,” legt hij uit.

Rsz Bronvermelding Verplicht Foto Chris Jordan Bron Plastic Soup Atlas Van De Wereld Uitgeverij Lias E1525962015244
Foto: Chris Jordan, Bron: Plastic Soup Foundation

Een wereld zonder plastic

Plastic is zo ver doorgevoerd, dat een wereld zonder plastic onmogelijk lijkt. “Daarom moet je vooral kijken naar de kans dat het plastic naar het milieu lekt. We moeten ons richten op het drastisch reduceren van eenmalige verpakkingen. Plastic dat we na gebruik direct weg gooien.” Daarbij kan je denken aan petflessen, koffiebekertjes of plastic tassen, maar ook aan de miniverpakkingen die op de markt gebracht worden.

Westerse multinationals

“Westerse multinationals als Unilever brengen in andere werelddelen veel miniverpakkingen voor éénmalig gebruik op de markt,” vertelt Roscam Abbing. “Denk daarbij aan shampoo, noedels en chocola. In de arme buurten zie je hele strings hiervan in de winkel hangen. Die mensen hebben geen geld om grotere hoeveelheden te kopen, maar met een paar van die zakjes komen ze de dag door. Dat zorgt voor enorme vervuiling. Terwijl Unilever zich in het Westen presenteert als duurzaam bedrijf, pakken ze dit probleem daar niet aan. De oplossing is simpel: laat mensen hun eigen bakje meenemen en die vullen. Maar ja: dan ben je als multinational je reclame op de verpakking kwijt.”
 

Rsz Sachets Mini Packaging Vietnam Photomarie Anne Codourey E1525962301518
Foto: Marie-Anne Codourey

Roscam Abbing haalt ook het drinkwaterprobleem in bijvoorbeeld Cambodja aan. “Vier miljoen mensen in dat land zijn gedwongen om flessen water te kopen omdat er geen waterleiding is. Maar er is ook geen afvalophaling. Ze vervuilen op die manier noodgedwongen hun eigen omgeving, waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht komen. Die bottelaars, vaak Westerse bedrijven als Coca Cola, hebben geen belang bij een goede waterleiding.” We maken er echt een puinhoop van.

Wat kan je zelf doen?

Maar voordat de moed ons in de schoenen zakt, laat de Plastic Soup Atlas van de Wereld ons ook alternatieven zien. Zo staan er voorbeelden in van kunstenaars, die prachtige dingen maken van plastic. En natuurlijk wordt ook de Nederlander Boyan Slat met zijn initiatief The Ocean Cleanup genoemd als bekendste voorbeeld van iemand die de plasticsoep wil aanpakken. In juni gaat de ‘plasticvanger’ die hij bedacht heeft in San Francisco te water om de plasticsoep tussen Californië en Hawaï op te ruimen. ‘Dit is ons eerste echte experiment,’ zegt Boyan daarover.
Maar je kan als consument ook zelf veel doen. In de Plastic Soup Atlas van de Wereld staat een helder overzicht van de impact die jouw persoonlijke daden hebben. Zo heeft het een beetje invloed als je geen plastic rietjes meer gebruikt, ballonnen oplaat of vloeibaar wasmiddel gebruikt in plaats van poeder. Meer invloed heb je als je plastic afval scheidt, zwerfafval opruimt en geen producten meer koopt met eenmalige verpakkingen. En de meeste invloed heb je als je geen plastic wegwerpartikelen meer gebruikt, altijd je eigen koffiebeker meeneemt en je eigen tas.

Rsz Meer Invloed E1525963152215
Uit: Plastic Soup Atlas Van De Wereld, Uitgeverij Lias

De toekomst

Tot slot: hoe ziet Roscam Abbing de toekomst? “Dat is een gewetensvraag. Er komt nog heel veel plastic bij en het gaat niet weg in het milieu. Ook als we nu stoppen met het produceren van plastic hebben we nog eeuwen lang last van wat er nu al in het milieu ligt. Aan de andere kant: er is nog een lange weg te gaan, maar we kunnen wel een hoop bereiken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vooral ook producenten en overheden. We moeten er naar toe dat we als mens verantwoordelijk met plastic leren omgaan.”
Wat doe jij om plasticsoep te bestrijden? Laat het ons in een reactie weten en maak kans op een exemplaar van de Plastic Soup Atlas van de Wereld.
Lias Omslag Nl Plastic Soup Atlas Van De Wereld E1525963264940

Over de schrijver

17 gedachten over “Dit boek zet plastic soup op de kaart”

  1. Pingback: Plastic opruimen met een bellenscherm: dat werkt zo... - Wyke Potjer

  2. Pingback: Plastic opruimen met een bellenscherm: dat werkt zo... - hetkanWEL

  3. Pingback: Een dagje strand die je niet zo gauw vergeet - hetkanWEL

  4. Voortaan neem ik een tas mee tijdens mn wandeling met de hond.Dan stop ik al het zwerfafval wat ik tegenkom daar in!
    Bewust zijn met mn aankopen deed ik al,maar hier heb ik echt zin in.

  5. Wat ik doe is nog te weinig in verhouding tot wat ik wellicht zou kunnen doen. Ik lees en leer elke week nieuwe informatie over plastic (en andere belangrijke onderwerpen) en pas zonodig mijn gedrag aan op wat ik geleerd heb.
    Ik ruim regelmatig plastic afval op en probeer dat met vreugde te doen, gewoon omdat het dan opgeruimd is. Voor Moeder Aarde die ons allen voedt, kleedt en draagt!
    Het valt niet mee om plastic te vermijden als je in een dorpje woont waar geen alternatieve winkel te vinden is en de bio groenten in de enige supermarkt steevast in een plastic jasje gewikkeld zijn. Dus zoveel mogelijk (fietsend of per bus) naar een stadje 7 of 12 kilometer verderop (en terug) voor inkopen die beter passen bij bewust leven.
    Ik geef wat ik leer door aan mijn nakomelingen en de vele jonge mensen die ik in mijn rol als grootouder, lerares en begeleidster tegenkom.
    Ik ben erg benieuwd naar de atlas en als ik hem niet van jullie ontvang, dan levert kopen ervan ook nog een bijdrage.

  6. Maar al tegoed herinner ik mij mijn verbijstering toen ik in de 70-tigerjaren, zeker 1x per jaar via de Atlantische Oceaan naar naar de Cariben voer als passagier op schepen van de K.N.S.M. Hangend over de railing kreeg ik geen genoeg van het kijken naar vliegende vissen, dolfijnen, Spaanse Fregatten( enorme kwallen) en zelfs heel Noordelijk… walvissen !Groot was de schok toen ik op een gegeven moment een enorm, onafzienbaar plakkaat aan de oppervlakte ontwaardde dat bleek te bestaan uit ….. plastic afval! In het kristal heldere water van de oceaan liep deze “gletsjer-van-afval” zover naar beneden door dat ik de onderkant niet kon zien. De bemanning van het schip vertelde mij dat zij al jaren lang dergelijke rond zwervende “eilanden” tegen kwamen. Terugkerend vertelde ik mijn leerlingen in het voortgezet onderwijs wat ik zoal op mijn reizen tegen kwam en het had effect … evenals bij mijn collega’s die er alles aan deden op het gebruik van plastic tijdens b.v. hun lessen Huishoudkunde tot een minimum te beperken. De clou van dit verhaal… zo vroeg mogelijk beginnen met voorlichting en als ouders zelf het goede voorbeeld geven. Recyclen wat je kunt recyclen en weg met de wegwerp-maatschappij ! Mijn verhaal is is een ervaring van bijna 40 ! jaar geleden ….. je durft je bijna niet af te vragen hoe erg het nu met het zwerf-plastic is gesteld maar de foto’s in het boek zijn blijvende getuigenissen van het leed en de schade die wij als mensen aanrichten…. Het boek zou ik weggeven aan een van mijn huidige collega’s op mijn oude school om het verhaal door te geven dat ik vroeger aan mijn leerlingen vertelde…..

Reacties zijn gesloten.