Plastic tasjes worden nauwelijks gemist

Foto: Arturo De Albornoz, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Foto: Arturo De Albornoz, Flickr, Cc By-Sa 2.0

Elk jaar gebruiken we in Nederland zo’n drie miljard plastic tasjes. Ze scoren hoog op de ranglijst van meest gevonden zwerfvuil. Het kabinet heeft het gratis verstrekken van de tasjes daarom in de ban gedaan. Hiermee wil het zwerfvuil op straat en in zee tegengaan en verspilling van grondstoffen voorkomen.
Op een paar uitzonderingen na, zoals bij bepaald vers fruit, broodjes, vis, kun je dus geen gratis tasjes meer krijgen. Voor een tasje vraagt een winkelier nu geld, met als richtprijs 25 cent. Sommige winkeliers torpederen het hele idee en rekenen maar 1 cent. Lief bedoeld voor de klant, maar je kunt je afvragen wat dat doet met het imago van je bedrijf. Wie slim is, kijkt echter verder en laat zien dat een groen imago ook waarde toevoegt aan je bedrijf. Een heel stuk creatiever is dan al de Primerazaak die tien cent vraagt voor een tasje en het bedrag doneert aan een kinderboerderij.
Alternatief
Wat zijn de eerste ervaringen met de nieuwe regel? Zijn papieren tassen een goed alternatief? En wat kun je zelf doen om minder gebruik te maken van plastic tasjes. hetkanWeller Liesbeth van Houten ging op onderzoek uit.
Een rondgang langs drie winkeliersverenigingen leerde dat iedere winkelier anders omgaat met het verbod. Zo heeft Zeeman een recyclebare tas waarvoor je een euro statiegeld betaalt. Die euro krijg je weer terug als je je tas inlevert, ook als hij vies of kapot is.
Rotterdamse winkeliers gaven klanten boven een bepaald aankoopbedrag een duurzame tas cadeau. Dit was een groot succes. Verder hebben de meeste supermarkten al sinds 1 januari 2015 geen gratis tasjes meer; hun klanten zijn er al aan gewend.
Welke tassen zijn het beste alternatief voor plastic? En zijn papieren tassen een goed alternatief voor plastic tassen? Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver

4 gedachten over “Plastic tasjes worden nauwelijks gemist”

  1. “meest gevonden zwerfvuil”
    Van wanneer zijn die cijfers? Want hoe vaak gooi je nu helemaal een plastic tasje op straat? Die neem je toch doorgaans gewoon mee naar huis en dan hebben we tegenwoordig op de meeste plaatsen afvalscheiding dus is het niet anders dan ander plastic. Ik zie niet echt in hoe het uitlichten van een plastic product überhaupt een noemenswaardige impact gaat maken op het milieu. Het zijn toch vooral de producenten van producten die tegenwoordig veelal onnodig veel plastic gebruiken bij het verpakken van van alles en nog wat. Zelfs chocola zit (van met name) de grote merken niet meer in papier maar plastic.

    1. Ik sprak vandaag de kaasboer op de markt. Hij vertelde dat hij normaal duizend plastic zakjes per week weggaf. Sinds 1 januari heeft hij er zo’n twee per week verkocht, vooral aan mensen die zich een beetje schaamden dat ze geen tas van huis hadden meegenomen. Mooi toch?

Reacties zijn gesloten.