Tip: zo haal je boodschappen zonder plastic verpakking

Je zou denken dat je tegenwoordig bijna niets meer zonder plastic verpakking kan kopen want zodra je een supermarkt binnenloopt zie je alleen maar plastic! Toch is het mij de afgelopen 6 maanden gelukt om plastic-vrij boodschappen te doen door weckpotten en bakjes mee te nemen naar de winkel. Een enorme hoeveelheid aan plastic afval heb ik hiermee kunnen voorkomen.

Iedere week ga ik naar de markt waar ik nootjes, olijven, kaas, vis en nog veel meer koop. De producten worden bij de marktkraam direct in mijn potten of bakjes gedaan zodat ik alles het huis in krijg zonder dat er plastic verpakking voor nodig is. Bij kleine (delicatessen-) winkels kan ik ook terecht voor kaas, koekjes, vlees, koffie en thee. Voordat ik boodschappen ga doen ga ik na welke potten en bakjes ik nodig heb.

Naast dat je prullenbak maar niet vol komt is het ook fijn om boodschappen te doen in de gezellige kleine winkels en op de markt. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve opmerkingen van winkeliers gekregen en ik raad het iedereen aan om het een keer te proberen!

Lees ook
Zo bespaar je jaarlijks honderden plastic tasjes
Gevolgen van plastic voor het milieu
Blog over leven zonder afval

Over de schrijver

13 reacties op “Tip: zo haal je boodschappen zonder plastic verpakking”

 1. Pingback: Vijf basisprincipes om bergen afval te voorkomen -

 2. Pingback: Gezin produceert slechts één zak restafval per jaar - hetkanWel.nl

 3. Pingback: Verpakkingsloze supermarkt haalt binnen 1 dag 20.000 euro op - hetkanWel.nl

 4. Pingback: Zelf melk tappen bij de boer: zo bespaar je jaarlijks honderden melkpakken » hetkanWel.nl

 5. Wij hebben het geluk van een kleine kruidenierszaak direct om de hoek te hebben.
  Ik ging er onlangs met hetzelfde idee met enkele potjes naartoe en ving spijtig genoeg bot.
  Uitleg: om hygienische redenen… mijn potje loopt het risico misschien niet brandschoon genoeg te zijn (nu, ik ben bereid mijn afwas met deze potjes te beginnen, in schoon water waar ik net niet mijn handen aan verbrand) en als de winkelier met zijn schep mijn potje aanraakt kan de boel gecompromitteerd worden!!!
  En nog: ik zou wel willen maar ik mag niet van de voedselinspectie.
  Frustrerend… laar ik blijf strijden voor milieubewustwording :o)

  1. Ja ditzelfde heb ik ook steeds als ik brood haalde en zei dat er geen tasje omheen hoefde. Ook een eigen meegebracht tasje mocht niet… balen! Op deze manier word je als consument gedwongen om afval te maken. Ben bang dat een verpakkingsloze winkel in Nederland niet eens zal mogen, idd vanwege de eventuele hygiene risico’s.

 6. Je kan ook heel lichte bakjes meenemen, of zakjes. Die kunnen ze gerust meewegen, je betaalt hooguit een cent teveel dan.

 7. Mooi initiatief Emily! Ga eens kijken of ze bij ons op de biologische markt ook zo'n moderne weegschaal hebben, en anders neem ik die van mij wel mee ;-).

  1. Let wel, niet alle handelaars hebben zo een slimme weegschaal! Daarstraks in de plaatselijke biowinkel was die nogal aant sukkelen met zijn hoofdrekenen als ik met mijn kruidenpotje afkwam :oP

 8. Hoe gaat dat? Als je glazen pot met olijven weegt betaal je te veel. Als afwegen in plastic bakje gebeurt en dan in jouw glazen pot is 't lood om oud ijzer.

  1. Hoi, mijn (weck)pot wordt eerst door de winkelier op de weegschaal gezet en dan zetten ze de weegschaal op 0 (zero). Mijn pot wordt gevuld en ik kan afrekenen! Zo betaal je geen grammetje teveel. Het product komt dus niet eerst in een ander bakje, dat zou zonde zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.