Bouw boot van gerecycleerd plastic uit Amsterdamse grachten gestart

Ontwerp Plastic Whale Boot. Foto: Plastic Whale
Ontwerp Plastic Whale Boot. Foto: Plastic Whale
Donderdag 12 december start de bouw van ’s Werelds eerste boot van gerecycleerd plastic zwerfvuil. De boot is een initiatief van Marius Smit van Stichting Plastic Whale. Smit en de zijnen hebben de afgelopen jaren voldoende plastic uit de Amsterdamse grachten gevist en genoeg geld verzameld om de bouw te starten.
De boot wordt gebouwd door de Amsterdamse Jachthaven Bouwmeester. De bouw start deze donderdag, 12 december en Plastic Whale zal de boot presenteren op 5 maart 2014, op de HISWA Boat Show in de Amsterdam Rai.
Een Amsterdamse sloep van tienduizenden plastic flessen
De Plastic Whale wordt gebouwd van tienduizenden plastic flessen die uit de Amsterdamse grachten zijn gevist, door duizenden Amsterdammers. Smit: “Drie jaar op rij hebben we in september het evenement Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen georganiseerd. Een regelrechte hit, want aan ieder evenement deden vele honderden mensen op tientallen boten mee. Van de tienduizenden plastic flessen die zij hebben opgevist, bouwen wij een prachtige Amsterdamse sloep.”
“De boot van gerecycled plastic is niet ons einddoel,” aldus Smit. “Integendeel, het is juist het begin – een concreet en realistisch begin. De boot is onze ‘man on the moon’. Het is een icoon dat mensen door de grachten zien varen en duidelijk maakt dat ‘goed doen’ ook leuk kan zijn.”
Bron: Plastic Whale
Lees ook
Zo bespaar je jaarlijks honderden plastic tasjes
900 Amsterdammers vissen grote hoeveelheden plastic afval uit Amsterdamse grachten
900 Amsterdammers vissen grote hoeveelheden plastic afval uit Amsterdamse grachten

Over de schrijver