Plasticloos leven kost tijd

Ik val maar meteen met de deur in huis: plasticloos leven is niet te doen als je het druk hebt en veel onderweg bent. Het vergt namelijk tijd en een goede planning. Dat was precies wat ik niet had. Dat gezegd hebbende, had ik aan het einde van deze week toch beduidend minder plastic afval dan normaal. Ik heb zelfs een kleine revolutie ontketend in mijn levensstijl. Want ook al zie ik mezelf als bewuste burger, toch bleek ik vaak gedachteloos meer plastic in huis te halen dan me lief is. 

Plastic Detox

Bij hetkanWEL leven we deze maand plasticloos. Of althans: we proberen zo plasticloos mogelijk te leven, want helemaal zonder plastic door het leven gaan lijkt onmogelijk. Ons leven is volgepropt met producten waar plastic in verwerkt is: je koelkast, wasmachine, strijkbout, stofzuiger, waterkoker, tv, telefoon en je stopcontacten. De lijst is eindeloos. Dus laat ik deze gebruiksvoorwerpen voor het gemak even buiten beschouwing. Voor deze challenge concentreer ik me vooral op de plastic verpakkingen van bijvoorbeeld eten. Dat blijkt al moeilijk genoeg te zijn.

Biologisch

Biologisch betekent niet per definitie plasticloos. Dit blijkt ook als ik bij mijn buurtbiowinkel Odin boodschappen doe. Zo valt mijn favoriete hummus af en ook de kaas laat ik links liggen, want die wordt alleen voorverpakt in plastic verkocht. Ik vraag de verkoper waarom ze hier voor kiezen en het antwoord is vooral: efficiëntie.
Het kost tijd om kaas te snijden en bovendien kunnen ze niet in elke winkel een bonte verzameling van hele kazen uitstallen. Hij is het overigens grondig eens met mijn missie om plasticloos te leven en moedigt me van harte aan om bij elke medewerker te vragen naar een plasticloze kaasafdeling. Misschien zet het op den duur aan tot verandering. Hij vertelt me ook dat ze bij de bakker om de hoek 10 cent korting geven op een brood als je zelf je katoenen of hennep tas meeneemt.

Verpakkingsvrij en plasticloos

Na wat online research kwam ik erachter dat de enige winkel in Amsterdam, die in de buurt komt van een verpakkingsloze winkel, 5 minuten fietsen bij mij vandaan is. Delicious Food gaat wel al om 18.30 uur dicht, dus ik moet mijn bezoek goed plannen. Voordat ik met allerlei voorraadpotten ga sjouwen, besluit ik eerst een kijkje te nemen en dat is maar goed ook. De winkel blijkt inderdaad een soort verpakkingsloze bar te hebben waar je in zelf meegebrachte potten of tassen je voorraad noten en pasta kan aanvullen. Maar plasticloos is het zeker niet, ook hier vind je de gebruikelijke bioproducten in hun reguliere plastic verpakkingen.
De verkoopster legt uit dat helemaal verpakkingsloos winkelen lastig is. In Groningen was ooit een winkel, maar die is failliet gegaan. Blijkbaar gaat het de consument toch nog een stap te ver om met eigen voorraadpotten te zeulen bij het boodschappen doen. Bovendien is het voor de winkel zelf ook een gedoe, want je moet de pot vooraf en achteraf wegen.

Supermarkt

Als je laat thuis bent, ben je toch al snel aangewezen op de supermarkt die als enige winkel nog tot 22.00 uur open is. Ik geef mezelf weinig kans als ik de Albert Heijn in loop, maar wordt voorzichtig optimistisch. Daar waar een half jaar geleden alles nog in plastic verpakt leek te zijn, kan ik nu in ieder geval losse appels, avocado’s, tomaten, prei en stronkjes witlof kopen. Ik vind welgeteld één merk dat yoghurt in een glazen pot aanbiedt. Weliswaar met een plastic deksel, maar toch. De keuze is beperkt, maar ik ben niet ontevreden: ik kan een maaltijd maken. Bij de kassa blijk ik wel de enige te zijn, die de groente los op de band legt in plaats van in plastic zakjes, maar het lijkt de kassière niks uit te maken.

Plastic Detox

Wat heeft deze week mij gebracht? Ik ben overgestapt van plastic folie naar Bee Wrap, dat ik meeneem naar de markt om mijn kaas in te verpakken. Ik heb ook besloten al mijn plastic opbergbakjes de deur uit te doen en mijn homemade maaltijden in glazen gerecyclede potten in te vriezen. Verder ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn boodschappen beter in het weekend kan plannen. Dan ben ik niet aangewezen op de van plastic uitpuilende supermarkten. De vloeibare zeep heb ik ook de deur uit gedaan en vervangen door een ouderwets stuk zeep. Beter voor het milieu en je doet er een stuk langer mee.
Plasticloos leven is moeilijk, zeker als je gezond en gevarieerd wilt blijven eten. Vleesvervangers heb ik bijvoorbeeld niet gevonden zonder plastic verpakking. En ook kant-en-klaar maaltijden zijn niet te doen. Maar met minder plastic leven is goed te doen. Zeker als je de tijd neemt en een beetje handig plant. En alle beetjes helpen.

Over de schrijver

17 gedachten over “Plasticloos leven kost tijd”

 1. Pingback: Plastic Recyclen kan wel! -

 2. Pingback: Deze 6 tips helpen je om minder plastic te kopen

 3. Pingback: Een week geen plastic: zo ging het bij redacteur Sjoske

 4. Mooi experiment. Wij hebben onlangs de kapotte bakjes vervangen door glazen schalen van Ikea . Wel met plastic deksel maar wij eten geen potjes. Verder moet ik nog van oude hydrofielen broodzakken gaan maken (deze kan je ook invriezen).
  Misschien dat ik er volgend jaar wel een challenge tegenaan gooi.

 5. Over het kopen van nieuwe glazen bakken om in te vriezen:
  heb ontdekt dat je daarvoor ook gewoon glazen potten kunt gebruiken die je anders in de glasbak gooit. Niet voor vloeistof uiteraard.
  Glas is natuurlijk ook gezonder om eten in te bewaren dan plastic( tenzij het dat peperdure
  ‘ gezonde’ is).
  Potjes zonder deksel krijgen beetje folie. Daar moet ik nog wat anders op verzinnen?

 6. Pingback: Challenge - minder plastic gebruiken

 7. Mooi experiment! Ik probeer er ook wel aan te denken maar pas bij het lezen van jouw artikel besef ik me hoe moeilijk het is om volledig plastic-loos te zijn. Tip voor de AH: gebruik een zelfscanner dan kun je je producten direct in je eigen tas doen. Scheelt weer rollende appels op de band bij de kassa 😉

 8. De Warenwet eist ook voor dat vanwege de hygiëne veel relatief snel bederfelijke dingen luchtdicht verpakt moeten worden, en dat gaat vrijwel alleen met geseald plastic. Er zou eerst ander beleid van de overheid moeten komen.
  Zorg er in ieder geval voor dat je heel strikt bent met al je plastic afval in de plastic container te laten belanden, dan kan het tenminste nog gerecycled worden.
  Overigens kun je in Amsterdam ook bij natuurvoedingswinkel De Aanzet (1e Jacob van Campenstraat 10) nog vrij veel producten vinden die ze voor je kunnen afsnijden of afwegen, zeker als je bereid bent wat grotere hoeveelheden af te nemen, en bovendien gebruiken ze dikwijls ook papieren verpakkingen i.p.v. plastic.

 9. Niet zo slim, om je plastic bakjes weg te doen, Zo vergroot je juist de plastic afvalberg! Al het plastic spul dat je al hebt moet je zo lang mogelijk blijven gebruiken. Pas als het kapot (helemaal nergens meer bruikbaar voor) is vervang je het door niet-plastic.

 10. Goed gedaan zeg maar ik heb nog twee tips!
  Liddle: Bij de warme bakker liggen papieren zakken om je brood te verpakken.
  Plus Super: Bij de groente en fruit afdeling liggen papieren zakken om je fruit en groente te verpakken.

Reacties zijn gesloten.