Dit shoppingplatform wordt de “Zalando” van de duurzame mode

Het shoppingplatform project CeCe maakt het je super gemakkelijk om duurzame kleding te kopen. Tot voor kort was het nog lastig en tijdrovend om grote en kleine webshops af te zoeken naar de perfecte duurzame jurk of trui, maar dat is verleden tijd. Project CeCe, dat staat voor conscious clothing, verzamelt het duurzame aanbod van bijna 100 webshops voor mannen, vrouwen en kinderen. Door de goede zoekmachine vind je zo wat je zoekt. 

Net iets meer moeite

HetkanWEL sprak Marcella Wijngaarden, een van de oprichtsters van project CeCe. Samen met haar twee partners begon Marcella het platform. “We wilden eigenlijk wel duurzame mode kopen, maar deden het niet altijd. Het kostte toch net iets meer moeite, want je moest allerlei webshops afzoeken. Daarnaast was het veel werk om uit te zoeken welke winkels en merken echt fair trade en duurzaam waren”. Dat gold vast voor meer mensen, dachten ze en besloten om in actie te komen. Ze startten project CeCe.
Screenshot 20180404 201325 1

Voor ieder wat wils

Op 6 september 2016 gingen ze van start met het aanbod van 10 duurzame webwinkels. Het doel was om duurzame mode beter vindbaar te maken en daar was landelijke media aandacht voor nodig. Die kregen ze in 2017, waarna ze hard groeiden. “Inmiddels hebben we een aanbod van bijna 100 webwinkels. Op het platform vind je voor ieder wat wils. Smaken verschillen en daarom bieden we een breed scala aan kledingstijlen aan.
We selecteren alleen op basis van onze criteria voor duurzaamheid en eerlijke handel.  Voor elk merk onderzoeken we wat er over bekend is, wat het zelf zegt over hun duurzaamheidsbeleid en wat anderen over het merk zeggen. We proberen zo kritisch mogelijk te zijn.”

5 verschillende labels

We geven elk kledingstuk één of meer labels, die ieder op de site een eigen icoon hebben. Deze labels geven aan of een item milieuvriendelijk, voor een eerlijke prijs, met steun aan de lokale bevolking of in Europa is geproduceerd. Daarnaast geven ze nog aan of het geschikt is voor veganisten. “De labels maken het voor de bezoeker in een oogopslag duidelijk. Het merk moet minimaal aan een van onze labels voldoen. Bij voorkeur selecteren we merken met een keurmerk, maar de certificering is vrij duur en daarom is dat voor kleine merken vaak niet mogelijk”.
Duurzaam Shoppingplatform

Gemakkelijk zoeken

Op de site kun je gemakkelijk zoeken op categorie, zoals tops, rokken, ondergoed of jurken, maar ook via filters op maat, materiaal, kleur, merk, keurmerk of label. Het is meteen duidelijk of een kledingstuk een keurmerk heeft, welk label het heeft, maar er staat ook kort en bondig iets over het merk geschreven. “De meeste consumenten willen wel weten wat ze kopen, maar ze willen geen ellenlange teksten lezen of zelf onderzoek doen. Dat doen wij voor hen. Het is soms lastig om alle informatie over een merk kort en bondig te omschrijven. Voor extra informatie zetten we er dan een link bij.”

Een volledig aanbod

Project CeCe verzamelt het volledige aanbod van de webwinkels automatisch. “Op die manier kunnen kunnen we ook kleinere webshops op de site toevoegen. Inmiddels benaderen de winkels ons en kunnen we ons vooral bezig houden met het uitbreiden van het aanbod.”
Duurzaam Shoppingplatform

Net zo groot als Zalando

Ondertussen is project CeCe uitgebreid naar Duitsland en werkt hard aan de groei in Nederland. De ultieme droom is om zo groot te worden als Zalando. “Dan laat je echt zien dat de vraag naar duurzame en eerlijke mode groot genoeg is om winstgevend te zijn en dat moedigt hopelijk ook grote winkelketens en merken aan om bewust te produceren.”

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit shoppingplatform wordt de “Zalando” van de duurzame mode”

Reacties zijn gesloten.