Den Haag wil totaalverbod op plastic tasjes

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van een pleidooi voor een totaalverbod op plastic tasjes in Den Haag tot een prijs voor koplopers in de duurzame mode.

Den Haag wil totaalverbod op plastic tasjes

In Den Haag pleiten collegepartijen D66 en Groen Links voor een totaalverbod op plastic tasjes. Met deze maatregel willen ze het probleem van de plastic soep aanpakken. Op dit moment zijn plastic tasjes nog te koop bij lokale ondernemers. Maar daar willen de Haagse partijen vanaf. Ook in andere steden klinken dit soort geluiden in de lokale politiek, zoals in Rotterdam, waar Groen Links een verbod wil op plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal.

Recyclen van luiers wordt werkelijkheid

Kinderen in Nederland zijn zo rond de 2,5 jaar zindelijk. Tot die tijd gaan er zo’n 5000 luiers doorheen. En die belanden elk jaar bij het afval, zo’n half miljoen in totaal. De afgelopen jaren zijn er al meerder pogingen ondernomen om luiers te recyclen. Nog zonder succes. Maar nu lijkt het dan toch echt werkelijkheid te worden: in Nijmegen komt een fabriek, ontwikkeld door afvalenergiecentrale ARN, die luiers gaat recyclen. Een oven met temperatuur van 250 graden zorgt voor verhitting van de luiers. Daardoor breken alle schadelijke stoffen af. Het plastic dat bij dit proces komt bovendrijven vormt de basis voor nieuwe producten. Van het organisch materiaal dat overblijft kan door vergisting energie in de vorm van biogas en biomassa worden gewonnen.

Miljoenennota

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde het kabinet de miljoenennota. En daarin is aandacht voor het klimaat. Zo wil de regering € 300 mln investeren in innovaties die bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en moeten kolencentrales op termijn worden verboden. Vanaf 2025 moeten de twee oudste centrales dicht zijn of brandstof gebruiken die minder milieuvervuilend is. In 2030 geldt een algeheel verbod op het opwekken van elektriciteit met kolen. Alle klimaatmaatregelen uit de miljoenennota op een rij:
Het kabinet:

  • verhoogt de energiebelasting en de afvalstoffenheffing
  • zet in op Europese afspraken over belastingen op luchtvaart, met als terugvaloptie om per 2021 vliegbelasting in te voeren in Nederland.
  • wil vervuilende activiteiten belasten, een CO2-minimumprijs en een kilometerheffing voor vrachtverkeer.
  • stimuleert duurzame investeringen en innovatie
  • wil dat bedrijven die niet innoveren en veel broeikasgassen blijven uitstoten, meer gaan betalen
  • wil meer windmolens op zee
  • stelt tot 2030 een budget van 3,2 miljard euro beschikbaar voor de uitrol van duurzame energie en technologie die de uitstoot van broeikasgassen vermindert
  • stelt tot 2030 jaarlijks 300 miljoen euro beschikbaar voor innovatie- en pilotprojecten tbv het beperken van klimaatverandering
  • werkt aan een nationaal Klimaatakkoord

Klimaatfestival

Vandaag vindt voor de tweede keer het klimaatfestival plaats, georganiseerd door Milieudefensie, de campagne organisatie die zich inzet voor ‘een duurzaam en eerlijk Nederland’ en op dit moment als belangrijkste doel heeft om de klimaatverandering tegen te gaan. In de Methaalkathedraal in Utrecht kun je je een hele dag onderdompelen in workshops, lezingen en samen ontdekken wat je zelf kunt doen voor een beter klimaat. In het programma o.a. koken met Lisa Goes Vegan, een lezing van Jan Terlouw en ‘Pimp je oude kleding bij het Mobiele Naaiatelier’.

Green Fashion Talent Award

Dutch Sustainable Fashion Week, een tien dagen durend fashion evenement waar duurzame innovatie centraal staat, presenteert op 10 oktober de Green Fashion Talent Award. Met deze award wil DSFW de verduurzaming in de mode stimuleren door het ondersteunen van innovatie oplossingen door ondernemers. Genomineerden voor de award zijn Bellamy Gallery, Elements of Freedom, Loop.a life, Miss Green, MYOMY Do Goods, Unrobe en Wintervacht. We volgen de award voor je op de voet.

Over de schrijver

2 gedachten over “Den Haag wil totaalverbod op plastic tasjes”

  1. Ik denk dat dat zindelijk worden van kinderen op een gemiddelde leeftijd van 2,5 jaar helemaal niet klopt.
    Mijn 3 kinderen waren laat ( mijn schoonmoeder zei dat ze niet zindelijk wilden worden omdat ze door de moderne luiers geen onaangenaam gevoel meer krijgen van een vieze luier. Denk dat ze gelijk had). Twee jongens bijna 3,5 jaar en 1 jongen bijna 4 jaar.
    Ik pas regelmatig op kinderen en ook daar is me opgevallen dat kinderen eerder bijna 4 jaar zijn voor ze zindelijk worden. Pas als de schaamte komt.. ( straks zit je op de basisschool; dan hebben kinderen geen luier meer aan en jij vindt het niet leuk als jij dan nog wel een luier aan hebt).
    Komt vooral ook mee denk ik, doordat kinderen bijna allemaal door diverse oppassen worden grootgebracht en oppassen verschonen heel vlug. Zij hoeven de luiers niet te betalen en bovendien is er schaamte als een ouder het kind komt halen en het heeft toevallig een vuile luier.
    Een thuis-moeder zal eerder denken; nou, ik wacht nog wel even…

Reacties zijn gesloten.