Deze manier van hardlopen is goed voor je lijf én het milieu

De één gaat regelmatig hardlopen voor de gezondheid, de ander trekt z’n sportbroek aan om de strijd tegen overtollige kilo’s aan te gaan. Wat de reden ook mag zijn, hardlopen is altijd een goed idee. Maar het kan nog een tikkeltje leuker, zelfs voor degenen die niet eens van hardlopen houden. Hoe? Combineer hardlopen met afval opruimen!
In Zweden doen hardlopers niet meer anders. ‘Plogging’ is daar een ware trend. Het woord is een samenvoeging van ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’. Sommige hardlopers verzamelen het afval en gooien de boel thuis weg, anderen gooien het direct in een prullenbak. Hoe dan ook, het is goed voor het milieu!
plogging

Intervaltraining

Maar niet alleen het milieu is gebaat bij deze trend, ook jouw lijf! Doordat je telkens van tempo wisselt, is plogging een vorm van intervaltraining. Van beweging naar rust zorgt voor conditieverbetering, een versneld metabolisme en dus ook een betere vetverbranding. Daarnaast train je ook nog eens meerdere spiergroepen, omdat je telkens bukt. Maak ‘t nog gevarieerder door het bukken op verschillende manieren te doen: squats, jumping squats of lunges, bijvoorbeeld!

En nu jij!

Ben jij een hardloper of wil je dat worden nu je weet wat plogging is? Probeer het eens! Je hebt alleen hardloopschoenen nodig en een vuilniszak (of twee). Kies een route uit waarvan je weet dat daar afval te vinden is, trommel je vrienden en familieleden op en ga aan de slag! De trend is hier en daar al overgewaaid naar andere landen. Wat denk jij, mag plogging ook een hit worden in Nederland?


Over de schrijver

2 reacties op “Deze manier van hardlopen is goed voor je lijf én het milieu”

  1. Beetje lastig, hardlopen met een vuilniszak. Buk nog wel eens tijdens het hardlopen voor een plastic flesje of blikje, als ik weet dat er in de buurt een afvalbak is…

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020