Ploumen: Geen TTIP als veiligheid voedsel in geding is

Op verschillende plaatsen in Europa wordt actie gevoerd tegen TTIP. Foto: Flickr, Global Justice Now
Op verschillende plaatsen in Europa wordt actie gevoerd tegen TTIP. Foto: Flickr, Global Justice Now

Worden de Nederlandse normen wat betreft voedselveiligheid, welzijn en milieu niet overgenomen dan stemt Nederland niet in met het omstreden TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) verdrag. Dat zegt Minister Ploumen van Buitenlandse Handel donderdag in een interview met de Volkskrant.

TTIP

Tot een paar weken geleden wist de gemiddelde burger nog niets van TTIP. Hier kwam verandering in toen Arjen Lubach in zijn avondshow het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa onder de aandacht bracht. Lubach illustreerde hoe het verdrag, waaraan achter de coulissen al jaren wordt gewerkt, grote gevolgen kan hebben voor de voedselveiligheid in Nederland en riep de burger op tot actie over te gaan onder de #TTIPalarm. De oproep vond gretig gehoor en leidde tot een stroom van protest.

Minister Ploumen

Vandaag stelt Minister Ploumen van Buitenlandse Handel de gemoederen dus gerust door duidelijk te maken dat Nederland haar grenzen duidelijk zal stellen. “Alles wat de Europese standaarden op het gebied van voedselveiligheid, milieuwetgeving en dierenwelzijn zal verlagen, ligt niet op tafel.” Daarvoor wordt een lijst met verboden activiteiten en spullen in het verdrag opgenomen. Daarnaast zal Ploumen de hulp van de SER (Sociaal Economische Raad) instellen om de sociaal economische gevolgen van het TTIP-verdrag in kaart te brengen.

Standaardisering wet- en regelgeving

Waar echter nog wel gevaar in schuilt is in de standaardisering van wet- en regelgeving. Door de invoering van het handelsverdrag worden, net als bij de invoering van de Euro, bepaalde dingen gemakkelijker. Voorbeelden hiervan zijn het importeren van Amerikaanse auto’s of het gebruik van universele stekkerdozen. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen, moeten echter ook normen wat betreft arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en veiligheidseisen gelijkgetrokken worden. Hiervoor zouden dus zowel de Verenigde Staten als Europa water bij de wijn moeten doen. Hoe dat gaat uitwerken zal dus nog moeten blijken.

Bang voor de gevreesde chloorkip hoeven we in ieder geval niet meer te zijn, die komt er niet. Evenals dat er geen schimmelkaas de Verenigde Staten binnen zal komen omdat dat door de Amerikanen gevreesd wordt. Of het TTIP verdrag uiteindelijk gunstig uitpakt voor de gemiddelde Nederlander zal moeten blijken uit onder andere het rapport van de SER. De verwachting is dan ook dat het tot zeker volgend jaar duurt voordat het verdrag geratificeerd wordt.

Bron: Volkskrant

Over de schrijver

3 reacties op “Ploumen: Geen TTIP als veiligheid voedsel in geding is”

  1. Hmmmmmm… ik kan er niks aan doen, maar, ik moet het eerst nog allemaal maar zien. Zover gaat mijn vertrouwen namelijk niet meer #gekonkel #Ploumen cs.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020