Pluk je eigen appels en peren

Rond deze tijd van het jaar kijk ik vaak jaloers naar mensen die een flinke appel- of perenboom in hun tuin hebben staan. Wat moet het heerlijk zijn om zo je eigen fruit te kunnen plukken! Maar als je net als ik in de binnenstad woont, is de kans groot dat je geen (grote) tuin hebt. De oplossing? Een trip naar een zelfpluktuin in de buurt of een eigen fruitboom adopteren, want dat kan ook. Zo heb ik sinds een aantal jaar mijn eigen biologische appelboom op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Compleet met persoonlijk naambordje. Daar pluk ik elke herfst kilo’s appels en peren. 

Hoe werkt het?

Wil jij een appelboom adopteren? Dat kan via de website van de boomgaard. Hier kun je, indien mogelijk, ook kiezen welk ras je graag zou willen. Ik heb zelf gekozen voor een Santana boom. Dit vind ik de lekkerste appels. Ze zijn ideaal om los te eten, maar je kunt er ook heerlijke appeltaart mee maken. Appelrassen zoals Elstar en Jonagold doen het ook altijd goed in Nederland.

Gedurende het jaar word ik door de Olmenhorst per e-mail op de hoogte gehouden hoe het met de appelbomen gaat. Vervolgens ontvang ik rond juli/augustus een mailtje met hierin meer informatie over de periode waarin ik mijn appels mag gaan plukken. In deze e-mail staan ook de plukinstructies. Wist jij bijvoorbeeld dat een appel gemakkelijk los moet laten als je hem probeert te plukken? Geeft de appel niet mee, dan is hij nog niet rijp. In dat geval kan je hem beter laten zitten en een aantal weken later terugkomen om hem alsnog te plukken. Ik pluk mijn appels altijd in twee sessies. Zo kunnen de appels die wat extra tijd nodig hebben nog even door groeien. Dit jaar had ik bijna 18 kilo oogst!

Appels plukken

Wat moet je meenemen als je appels gaat plukken?

  • Doe goede schoenen en kleding aan die tegen een stootje en wat modder kunnen.
  • Neem voldoende tassen mee om je oogst in te kunnen stoppen.
  • Ben je een beetje bang voor spinnen en andere beestjes? Dan raad ik je aan om (tuin)handschoenen aan te trekken tijdens het plukken.
  • Op sommige locaties kun je je oogst alleen contant afrekenen. Controleer van tevoren op de website van jouw pluktuin hoe je moet betalen en zorg, indien nodig, voor voldoende kleingeld.

Andere boomgaarden

Natuurlijk woont niet iedereen in de buurt van Lisserbroek. Gelukkig kun je ook op veel andere plaatsen in Nederland terecht voor de zelfpluk of om een fruitboom te adopteren. Een klein overzicht van locaties waar je appels en/of peren kunt plukken:

Niet op elke locatie kun je elke dag van de week terecht. Bekijk daarom op internet de openingstijden van jouw pluktijd om zeker te weten dat jij je slag kunt slaan. Houd er rekening mee dat het tijdens schoolvakanties drukker is.

De oogst is binnen, wat nu?

Het was een geslaagde middag en je hebt een flinke tas vol appels en peren mee naar huis genomen. Hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van het fruit kunt genieten? Was je appels en peren goed om al de aarde, maar ook eventuele beestjes te verwijderen. Droog het fruit daarna goed af, bijvoorbeeld met een oude theedoek, en bewaar het vervolgens op een koele plek. En het belangrijkste, eet alles lekker op! Zo kun je bijvoorbeeld appeltaart of appelmoes maken, perencompote of appel-of perencrumble. Lukt het jou niet om de hele oogst in je eentje op te eten? Dan kun je vast wel buren, familie of vrienden blij maken met wat zelf geplukte appels en peren.

Pluk jij je eigen appels van een adoptieboom of in een pluktuin? Deel je ervaring en tips door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook hoe je een olijfboom in Spanje kan adopteren

Over de schrijver

1 reactie op “Pluk je eigen appels en peren”

Reacties zijn uitgeschakeld.