Poepende robots leven van organisch afval

280Px Image Eco Bot Iii
Ecobot Iii. Foto: Wikimedia Commons

Robots die hun eigen voedsel zoeken, het verwerken en vervolgens uitpoepen. Het klinkt als een wat viezig science-fictionscenario, maar Britse wetenschappers zijn een heel eind in het maken van “ecobots” die energie halen uit organisch materiaal.
“Robots die biologische brandstof eten, kunnen bijna overal genoeg brandstof vinden,” aldus John Greerman, een microbioloog uit Bristol, verbonden aan een robot onderzoekscentrum. “Er is organisch materiaal overal op aarde: bladeren en grond in het bos, of zelfs menselijk afval zoals urine en uitwerpselen.”
Speciale brandstofcellen genereren energie met behulp van bacteriën in de buik van de robot. Maar uiteindelijk moeten ook de robots zelf hun “darminhoud” kwijt. Het nieuwste model ecobot, versie 3, heeft daarom zijn eigen robot-wc voor een grote robotboodschap.
Men verwacht dat de robots op veel plaatsen ingezet kunnen worden: van ruimterobot die meegaat met astronauten op lange-afstandsruimtereizen tot schoonmaakbots die de rommel in steden opruimen.
Bron: MNN, Scientific American
Lees ook
Leve de verzorgingsstaat: pamperen van wieg tot graf is goed
Een schone onderbroek is van bamboe
Wadden willen stroomkabel doorknippen

Over de schrijver