Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw

Ton Haex, Flickr

Toen Lara Thompson 26 jaar oud was, stortte haar wereld in. Ze kreeg last van diarree, die niet meer ophield. Ze verloor zo’n 20 pond in 3 weken. Het bleek dat ze geïnfecteerd was met de bacterie Clostridium difficile, ook bekend als C. Diff, een hardnekkkig bacterie dat lastig te behandelen is.

Jaarlijks worden 250.000 Amerikanen met C. diff besmet en 20.000 daarvan overlijden binnen 5 jaar. Ook in Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen komt besmetting vaak voor. Vooral bij ouderen kan de infectie, die gepaard gaat met heftige diarree, fataal zijn.

De dokter schreef Lara Thompson uiteenlopende medicijnen voor, maar wat met pillen niet lukte, dat lukte wel met een andere remedie: poep transplantatie. Het inbrengen van verdunde uitwerpselen van iemand met een gezonde darm via een sonde in haar twaalvingerige darm bleek de verwoeste bacterie-kolonie die daar leefde te vervangen door een verse nieuwe.

Gastro-entroloog Colleen Kelly voerde de transplantatie uit als een poliklinische behandeling. Lara’s vriendje was de donor. Het resultaat bleek een doorslaand succes: binnen 2 uur knapte Lara al op, en in drie jaar is de C. Diff bacterie niet weer teruggekeerd.

De ontdekking van een geweldig nieuw medicijn zou je op basis van dit verhaal denken, maar Wired en Kennislink melden dat dit helaas niet het geval is. Poep transplantatie blijft een niche operatie, die alleen wordt uitgevoerd door gastro-entrologen die werken voor ruim denkende ziekendhuizen.

Om als klinische ingreep serieus genomen te worden moet er eerst hard bewijs komen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dat ontbreekt, want er zijn geen farmaceutische bedrijven die dat onderzoek willen sponsoren, omdat ze er niets aan kunnen verdienen. Het is tenslotte lastig om patent op poep aan te vragen.

Wel is het zo dat de Amerikaanse gastro-entroloog Lawrence Brandt de behandeling nu al meer dan 10 jaar toepast en zijn behandeling slaagt in nagenoeg 100% van de gevallen. Ook in Nederland is de methode al eens succesvol toegepast in het AMC bij een patiënt met een langdurige en steeds terugkerende C. diff-infectie die niet reageerde op antibiotica.

Jammer dat de farmaceutische industrie zijn handen niet vies wil maken aan deze behandeling. Zouden we het wetenschappelijke onderzoek hiervoor daarom niet kunnen crowd funden?

Bronnen: Wired, Kennislink, ZIPnet.

Lees ook:

Lenen van de crowd is alternatief voor banken

Muziek maken is sterk anti depressivum

Onderzoek bewijst: emotie eten helpt wel

Over de schrijver

4 reacties op “Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw”

  1. Tjah zolang we onze gezondheid weggeven aan een zieke industrie zal t niet snel beter gaan. Wel goed dat er steeds meer van dit soort dingen aan de kaak worden gesteld. Alle beetjes helpen!

  2. Lijkt me logisch dat ze de faeces eerst onderzoeken, voor ze de ïngreep"doen.Gaat om een mensen leven te helpen/redden. Jammer dat de farmaceutische industrie hier niet aan wil.

  3. Tja, antibiotica is ook een akelig middel. Wordt erg gemakkelijk over gedacht. Alleen, hoe weet je wie je als donor kunt gebruiken? Onderzoek naar darmflora/fauna lijkt me bijzonder zinvol.

Reacties zijn uitgeschakeld.