Poeptransplantatie wordt erkende medische behandeling

Foto: NoshaMeestal duurt het 15 jaar voor een bewezen heilzame methode op grote schaal wordt geaccepteerd. Maar poeptransplantatie blijkt zo effectief en populair, dat in Amerika medici alle beperkingen opzij gooien en het versneld invoeren. De Food and Drug Administration (FDA), een centrale Amerikaanse medische controleinstantie, besloot recentelijk om de restricties op deze therapie te annuleren.
Bij poeptransplantatie wordt poep van een gezonde persoon in de darmen van een zieke  gestopt. Deze wat viezig lijkende methode blijkt  zeer effectief  tegen de gevaarlijke bacterie Clostridium Difficile (C. diff). Ook blijkt het dé oplossing tegen de ziekte van Crohn (chronische ontsteking van het maag-darmslijmvlies) en colitis (ontsteking van de dikke darm).
Lees ook: In vijf stappen naar een perfecte darmflora
Gezonde bacteriën, gezond immuunsysteem
Van een volkswijsheid, is het injecteren van poep bijna tot mythische status verheven. Andermans poep in je darmen? Jakkie… Maar in steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen gebeurt het. Daar lijdt een half miljoen mensen jaarlijks onder deze Clostridiumbacterie. Meedogenloze diarree is het gevolg, en dat kan voor bejaarden levensbedreigend zijn. Hij woekert meestal wanneer door bijvoorbeeld antibiotica de natuurlijke bacteriën verdwenen zijn uit de darmen. Ons immuunsysteem ‘draait’ grotendeels op deze gezonde darmbacteriën. Ten einde raad paste gastro- enteroloog Christina Surawicz voor het eerst poeptransplantatie toe in 2004 omdat geen enkel medicijn meer hielp bij haar al negen maanden zieke patiënt. Na Surawicz’ geslaagde actie begon een groepje artsen ermee te experimenteren. Dr. Francis Riedo: “Patiënten waren zo wanhopig, dat ze alles wilden proberen.“
Linda Bollen (71) kreeg ook C. diff in april 2011, na een longontsteking met meerdere antibioticakuren kreeg. Daarna begon de diarree. Vele artsen en medicijnen later belandde ze uitgedroogd in het ziekenhuis, daarna opnieuw longontsteking. Een jaar later stelde haar arts poeptransplantatie voor. “Sindsdien ben ik gezond, zonder zelfs maar een verkoudheid. Ik kan het iedereen aanraden; je voelt je gelijk weer beter. “ Haar man was blij zijn gezonde poep aan haar te kunnen doneren.
Chinezen pasten ook al poeptransplantatie toe
Een onrustige darm opnieuw ‘koloniseren’ met andermans goede bacteriën is niet nieuw. In The American Journal of Gastroenterology schreef een onderzoeker dat Chinezen het al in de vierde eeuw toepasten op mensen met voedselvergiftiging of ernstige diarree.
Elk mens draagt honderd biljoen darmbacteriën mee (een 1 met veertien nullen) Die overtreffen de lichaamscellen verre in aantal. Onderzoek hiernaar leidt tot nieuwe inzichten over zwaarlijvigheid, allergieën, astma en diverse besmettelijke en auto-immuunziekten. Bij kinderen in Seattle onderzocht de arts David Suskind poeptransplantaties bij kinderen met darmziektes. Degenen met colitis ulcerosa (chronische dikkedarmontsteking met zweren) zagen weinig verbetering, maar zeven van de 10 patiënten met Crohn genazen met deze behandeling.
Hoog slagingspercentage
Surawicz: “In de 30 jaar dat ik dokter ben, heb ik nooit eerder een behandeling uitgevoerd waarbij zoveel patiënten tegen me zeggen: je hebt mijn leven gered. Een blije moeder schreef: Voor het eerst kan mijn dochter nu gaan kamperen.”
Het gecombineerde resultaat van verschillende studies in 2011 toont een slagingspercentage aan van 92 procent bij patiënten met terugkerende infecties die niet meer reageren op medicijnen. Het New England Journal of Medicine noemt poeptransplantatie “significant effectiever” bij terugkerende C.diff dan het meest krachtige medicijn.
Veel is nog onduidelijk over de precieze werking. Dit maakt sommige deskundigen voorzichtig, ook omdat weinig bekend is over de beste procedure en over de effecten op langere termijn. De Amerikaanse artsenfederatie zegt nu: Artsen moeten patiënten vertellen dat de procedure nog onderzocht wordt en potentieel riskant is.
Bron: Medicalxpress.com
[author_bio]
Lees ook
De buik, ons tweede brein

Over de schrijver

5 gedachten over “Poeptransplantatie wordt erkende medische behandeling”

  1. Ja, het wordt nu gelukkig in enkele ziekenhuizen toegepast in Nederland ! Alleen even zoeken waar precies. In ontlasting van een gezond persoon zitten nog héél veel stammen goede bacteriën, een arts vertelde mij dat een probiotica dat nooit kan nabootsen, hoogstens tot ‘n paar 10 tallen, maar de 100 tallen in een gezond flora, van iemand die nooit antibiotica heeft gehad, is niet te fabriceren,is onmogelijk omdat dit te uitgebreid is. Ik had ‘m de clostridium overgroei en infectie,(logisch na al dat gedoe al die jaren) héél heftig die pijn, de hele darm en hele buik zijn dan ontstoken(ik heb alleen nog de dunne darm)Punt één voor iedereen met vele antibiotica kuren achter de rug ,is het darm flora opbouwen , dan krijg je geen overgroei van een of andere ellendige X bacterie.

  2. Waarom heeft hier in Nederland daar nog geen één arts van gehoord ? Omdat wij zoals altijd achterlopen ! Zo gaat ‘t meestal; ontdekking in de V.S., dan is Duitsland als eerste die zo’n geweldige ontdekking onderzoekt en toepast, en na zo’n jaar of 10/15 wordt Nederland ‘ns wakker, en gaat t toepassen. Wat ‘n ongelofelijk traag en achterlijk land wat geneeskunde betreft ! Net zoals de varkenszweepworm, ook ‘n uitvinding die met succes door Duitsland vanuit Amerika is gehaald, talloze mensen met crohn / colitis zijn genezen !

  3. Pingback: Review: "De mooie voedselmachine" van Giulia Enders - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.