Polderhacks: designers en boeren werken samen voor meer dierenwelzijn

Polderhack: biggetje met bodywarmer. Foto: Agrimeetsdesign.nl
Polderhack: biggetje met bodywarmer. Foto: Agrimeetsdesign.nl

Een biggetje met bodywarmer: een modehype? Nee, het is een polderhack: een goed idee dat het leven van dieren en boeren beter maakt. Biggetjes kunnen namelijk slecht tegen kou. Met de bodywarmer lopen ze minder risico om door onderkoeling te sterven.
Meer van dit soort ideeën werden uitgebroed tijdens Agri Meets Design “Hackathon” die afgelopen weekeinde plaatsvond als onderdeel van de Dutch Design Week. Boeren en designers trokken samen op om de landbouw productiever, gezonder en diervriendelijker te maken.
Een kwamen nog meer opmerkelijke polderhacks naar voren tijdens de dagen.
Wat vind je bijvoorbeeld van de Pig Chase. Dit is een spel waarbij mensen en varkens samen spelen. Mensen bewegen een lichtbal op de muur, die varkens met hun neus moeten aantikken. Varkens vinden het leuk om te spelen, en mensen leren dat een dier meer is dan een stuk vlees.
De prijs voor de beste polderhack ging naar de Kaveliers. Zij ontwikkelden een app die met data van buienradar de boer precies vertelt waar het de komende uren gaat regenen, zodat de boer daarop kan inspelen. De boer kan meer producten verbouwen op hetzelfde stuk land. De hack bespaart de boer 1000 euro per maand.
Bron: Agrimeetsdesign
Lees ook
Voedingscentrum krijgt kritiek voor steun aan ongezond Nationale Schoolontbijt
Schrijf je in voor de Battle Dierenwelzijn van Voor de Wereld van Morgen
Vinden varkens het leuk om van een duikplank af te springen?

Over de schrijver