The Pollinators gaan de biodiversiteit in ons land verbeteren

The Pollinators is een platform dat lokale initiatieven ondersteunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen. Het platform wil in 2017 maar liefst 60.000 m2 grond te voorzien van ‘pollinatorvriendelijke’ planten en bloemen. Deze maand start de campagne om dit ambitieuze plan voor elkaar te krijgen. Wij spraken mede-initiatiefnemer Tom van de Beek over dit toffe initiatief.

Zonder bestuivers geen leven

We weten allemaal dat we bijen hard nodig hebben. Tom van de Beek vertelt waar het idee voor dit platform vandaan komt. En dat is meteen heel helder: “Zonder bestuivers geen leven!”, aldus Tom.  “Het welzijn van de bij en andere bestuivers is al lange tijd een zorg. The Pollinators streeft naar een gezondere leefomgeving voor bestuivende diersoorten én creëert meer bewustwording over het belang van bestuiving en een gezond voedselsysteem.”
“We verbinden bestaande en nieuwe lokale initiatieven en organiseren zelf ook evenementen. We werken hierbij samen met kleine én grote organisaties om een maximale impact te hebben.”

The Pollinators

The Pollinators zetten zich de komende tijd flink in voor het welzijn van de bij en andere bestuivers. “Bijen en andere bestuivers spelen een belangrijke rol binnen de ecosystemen en zijn immens waardevol voor gezonde voedselvoorziening. Wij geloven dat er veel te winnen is wat betreft biodiversiteit op verschillende plekken.”
“We kunnen de biodiversiteit op veel plekken bijvoorbeeld vergroten door bijvriendelijke bloemen en planten te zaaien. Dan kun je denken aan stadstuinen, parken, natuurterreinen, onderhoudsstroken voor spoor en wegen en de enorme percelen die nu een landbouwbestemming hebben.”
“The Pollinators bouwen aan een community van mensen en organisaties, kortweg pollinators genoemd, die een steentje willen bijdragen aan het welzijn van bestuivers. The Pollinators is een initiatief van Stichting The Tipping Point en werkt onder meer samen met Nudge, ASN Bank en De Bijenkorf.”
The Pollinators WaldemarWaldemar Torenstra is een van de ambassadeurs van The Pollinators

Ontferm je over je berm!

Op 22 april startten The Pollinators met een landelijke zaaidag maar ook daarna gebeurt nog genoeg: “Na 22 april gaan we rondom Fête de la Nature samen met de ‘Ontfermberm’ in Nijmegen aan de slag. Dat is een mooi lokaal initiatief wat landelijk navolging zou moeten krijgen. Het komt er op neer dat je je ontfermt over je berm in jouw buurt en zwerfafval opruimt. Als je dan toch al bukt kan je net zo goed wat bloemzaad inzaaien!”
“In de week van de bij (27 mei – 4 juni) en tijdens World Environment Day (5 juni) zijn we ook actief in verschillende steden. Verder staan er deze zomer verschillende ludieke acties met De Bijenkorf gepland en stellen we samen met Mariken Straat van Bee Heroes en Sonne Copijn van de Bee Foundation een filmtour samen over bestuivers en bijen.”
“Tot slot organiseren we in het najaar een heus ‘Pollinator dinner gala’, maar daar kunnen we nu nog niets over kwijt. Het moet namelijk nog een verrassing blijven wat dat precies gaat inhouden.”

Toekomstplannen

In de toekomst willen The Pollinators zoveel mogelijk samenwerken met andere bijvriendelijke partijen. “We willen graag met zoveel mogelijk pollinators de biodiversiteit in ons land verbeteren. Als het aan ons ligt staan bestuivers straks niet langer op de lijst van bedreigde diersoorten. Verder willen we met The Pollinators een belangrijke aanjager zijn voor een natuurlijk voedselsysteem. De bestuivers zijn zogezegd nog maar het topje van de ijsberg. Uiteindelijk gaat het er ons om dat we onze leefomgeving zo inrichten dat er harmonie in plaats van strijd is tussen ecologie en economie.” aldus Tom.
“Concreet betekent dit dat we lokale initiatieven op het gebied van permacultuur en voedselbossen steunen. Zo laten we zien dat deze manier van landbouw niet alleen maximale biodiversiteit en bodemrijkheid geeft, maar ook zorgt voor meer dan voldoende voedsel. Onze visie is dat de gehele landbouwketen op die manier kan worden ingericht. Daarvoor is het nodig op kleine en lokale schaal te beginnen en voorbeelden te laten zien. Daar kunnen wij het verschil maken, om vervolgens op politiek niveau ook vocaal te zijn.”

Over de schrijver

1 gedachte over “The Pollinators gaan de biodiversiteit in ons land verbeteren”

  1. Super! Ik zou wel zaden willen die ik in mijn tuin kan zaaien en heb nog stukje grond waar ik ook kan zaaien, iemand een idee waar en welke zaden hier goed voor zijn en waar ik deze het beste kan aanschaffen!

Reacties zijn gesloten.