Tieners openen pop-upvoedselmarkt in ‘voedselwoestijn’ Austin

Een groep tieners in de wijk Austin in Chicago geven het goede voorbeeld. Na de turbulente raciale protesten in Amerika, vonden zij een manier om hun gemeenschap te versterken. Een oude slijterij werd getransformeerd tot pop-upvoedselmarkt. Gezonde en verse voeding is namelijk moeilijk verkrijgbaar in Austin, zelfs in ‘goede’ tijden. 

Sociale rechtvaardigheid

Het idee voor de pop-upvoedselmarkt ontstond tijdens een zogenaamde ‘luister-cirkel’, onder leiding van de organisatie By the Hand Club for Kids. Deze organisatie biedt een naschools-programma voor kinderen van de kleuterschool tot de universiteit. De kinderen wilden iets goeds doen en bijdragen aan sociale rechtvaardigheid. Het grootste probleem vonden zij het tekort aan gezonde voeding in de omgeving. In gebieden als Austin, vaak geclassificeerd als ‘voedselwoestijnen’, zijn verse producten moeilijk verkrijgbaar. Bovendien verslechterde de situatie toen verschillende supermarkten in de buurt tijdelijk moesten sluiten als gevolg van plundering.

Veel steun voor pop-upvoedselmarkt

Het project kreeg veel steun, waaronder van een aantal topsporters. Zij haalden samen 500.000 dollar aan startgeld op waarmee het project op gang kwam. Terwijl de tieners zich richtten op de visie van ‘Austin Harvest’, zorgde By the Hand Club for Kids voor architecten en merkexperts. The Hatchery Chicago, een incubator in de voedingsmiddelenindustrie, bood praktische lessen aan. Tieners leerden onder andere zakelijke vaardigheden op het gebied van licenties en klantenservice. Ze konden ook een culinair programma volgen waarmee ze geholpen kunnen worden aan een loopbaan in de voedingsindustrie.

Motivatie en hulp

Dankzij veel motivatie en inspiratie van de tieners zelf en veel hulp vanuit verschillende hoeken, is het gelukt om de deuren van de pop-upvoedselmarkt te openen. Sinds 24 augustus is Austin Harvest geopend. Het is de bedoeling dat de winkel 12 weken lang open blijft. Klik hier voor meer informatie over de pop-upvoedselmarkt.

Foto bovenin: By the Hand Club for Kids/Facebook

Over de schrijver

3 gedachten over “Tieners openen pop-upvoedselmarkt in ‘voedselwoestijn’ Austin”

Reacties zijn gesloten.