PopinnPark – een groene ontmoetingsplek

Afbeelding: Popinnpark
PopinnPark is het eerste binnenpark in Amsterdam. Je kunt er lekker luieren in het gras en genieten van een rijke programmering. Zo zijn er lezingen, workshops, presentaties, tentoonstellingen, kampvuur-concerten en nog veel meer moois. We spraken mede-initiatiefnemer René Dronkers over dit bijzondere initiatief.
Wat is jullie achtergrond?
Esther Verhamme komt van de kunstacademie en is communicatie adviseur bij de UvA. Liduine Smals heeft veel ervaring in verschillende retail-concepten, waaronder ook pop-up locaties. Zelf heb ik een reclamebureau. Samen zijn we PopinnPark begonnen: een groene ontmoetingsplek in de stad.
Wat is jullie missie?
Onze missie is het verspreiden van een duurzame en groene boodschap: we moeten (en willen) ons leefklimaat verbeteren. Niet alleen voor onszelf maar ook voor ons nageslacht. Dat klinkt erg cliché maar zo is het gewoon. We vinden het belangrijk om deze boodschap te verspreiden op een inspirerende en laagdrempelige plek. We willen aantonen dat het wél kan!
Wat is de kracht van PopinnPark?
Ik denk dat de kracht zit in de verbindingen die we maken. Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven die de planeet willen verbeteren. Het wordt tijd dat we onze krachten gaan bundelen. Wij zijn dus niet een nieuwe partij met een nieuw idee. We zijn een podium waar initiatieven kunnen samenkomen om elkaar te inspireren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.
Heb je een mooie anekdote uit het park voor ons?
Momenteel ben ik een lezingenreeks aan het organiseren over de vergroening van de stad. Ik heb daarvoor een aantal gelijkgestemde partijen bij elkaar geroepen, waaronder Pakhuis de Zwijger, Greennest Gallery en De Ceuvel. We zitten om de twee weken rond de tafel om het over de groene stad te hebben. Het mooie is dat er steeds mensen zijn die met nieuwe ideeën blijven komen. Daar draait het volgens ons om.
Je roeit de mens niet zomaar uit. Dat is met de natuur ook niet mogelijk. De natuur groeit altijd op de meest vreemde plekken, plekken waarvan je niet verwacht dat het zou kunnen. De mens zit volgens ons ook zo in elkaar: er zijn altijd mensen die met de meest ongewone ideeën op de meest ongewone plekken hun ding proberen te doen, en dat nog van de grond krijgen ook!
Het leek me mooi om verschillende partijen bij elkaar te roepen die die kracht ook zien. We hebben allemaal een locatie waar we mensen kunnen ontvangen. Vanaf september trappen we af bij Pakhuis de Zwijger. Vervolgens organiseren we iedere maand een lezing over een thema, behorend bij de locatie van die avond.
Ik noem deze anekdote omdat ik geen van deze partijen heb gesproken voor ik PopinnPark startte. Maar ze hebben allemaal zin om dit overkoepelende traject in te gaan. Dat is precies de factor die we met PopinnPark proberen te realiseren. Ik vind het ontzettend fijn dat we al die partijen bij elkaar hebben gekregen. Dat is de verbinding die we zoeken.
Afbeelding: Popinnpark
Ik las ergens dat jullie dit met eigen spaargeld zijn begonnen. Hebben jullie de ambitie om hier ooit geld mee te verdienen of blijft het vrijwillig?
Het klopt dat we hier eigen geld in hebben gestoken. We proberen zoveel mogelijk lezingen, workshops en evenementen gratis te doen, maar we werken ook met het pay-as-you-feel concept. We vinden namelijk dat mensen best mogen voelen dat niet altijd alles gratis kan of hoeft te zijn. Ondertussen verhuren we het pand ook aan bedrijven. Dat doen we voor commerciële tarieven. Het blijft dus niet vrijwillig, al hebben we wel vrijwilligers in dienst. In de toekomst willen we onze vrijwilligers én onszelf kunnen betalen voor de gemaakte uren.
Kan iedereen zomaar langskomen? En hoe kunnen mensen een steentje bijdragen?
Iedereen mag langskomen en bijna iedereen kan iets betekenen voor ons. We zouden geholpen zijn met meer vrijwilligers. We hebben namelijk nog wel mankracht nodig om ons met de organisatie bij te staan.
Wat voor toekomstdromen heb je voor dit PopinnPark?
Mijn toekomstdroom is dat we een goed geoliede organisatie hebben. Het zou mooi zijn als we kunnen groeien naar een tweede en derde vestiging. Misschien ook wel buiten Amsterdam. Maar deze eerste vestiging is voorlopig onze proeftuin. Daar proberen we van alles uit. Niet alleen dingen als yoga en filmavonden, maar ook om te beoordelen of ons verdienmodel werkt.
We maken en leren constant nieuwe dingen en dat is gaaf. Ik ben ontzettend blij dat we deze plek hebben kunnen vinden. We hopen dat we hier nog even kunnen blijven zitten. Tot het over een tijd afgebroken wordt. Tot die tijd proberen we alles er uit te halen wat er in zit.
Meer weten over PopinnPark? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. De openingstijden vind je hier.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van PopinnPark
Afbeelding: Popinnpark

Over de schrijver