Populaire muziek bij uitvaarten

Marco Borsato In Concert. Foto: Dan Kamminga, Flickr, Cc By 2.0
Marco Borsato In Concert. Foto: Dan Kamminga, Flickr, Cc By 2.0
Uitvaarten worden steeds ‘groener’. Van biologisch afbreekbare kisten tot alternatieve manieren van begraven of cremeren. Alles wordt altijd tot in de kleinste details geregeld. Een ander belangrijk onderwerp is de uitvaartmuziek. Je maakt de afscheidsplechtigheid het liefst zo persoonlijk mogelijk, maar er zijn wel een paar Nederlandse artiesten en nummers die erg vaak worden gekozen.

Marco Borsato

De artiest die het meest ‘optreedt’ op Nederlandse begrafenissen en crematies is Marco Borsato. Vooral het nummer Afscheid nemen bestaat niet komt vaak voorbij. Marco’s teksten zijn in onze moedertaal geschreven (veelal door John Ewbank) en spreken tot de verbeelding. Ze komen je hart rechtstreeks binnen. Het Water en Waarom nou jij zijn ook populair. Niet gek dat er vaak voor deze oude rot in het vak wordt gekozen, want de stadions waarin hij speelt, raken jaarlijks nog meermaals uitverkocht.

Maaike Ouboter

Maaike Ouboter is sinds 2013 een veel gedraaide artiest op uitvaarten. Zij deed mee aan het programma De beste singer songwriter van Nederland, waarin zij het nummer Dat ik je mis voor het eerst speelde.

Ze kreeg door de beladen tekst de gehele jury in tranen. Maaike verloor zelf op jonge leeftijd haar ouders en schreef daar dit gevoelige liedje over. Al haar emoties zitten erin en dat is te voelen als je het luistert.

Guus Meeuwis

Vooral in Brabant zijn mensen gek op Guus Meeuwis. Het is ook wel een beetje de volkszanger van de provincie. De weg is tijdens uitvaarten een veel gekozen song. Het gaat over de tijd die je met iemand hebt doorgebracht, waar je nog altijd aan terug zal denken. Ook als het licht dooft, blijf je bij elkaar. Een gepaste en mooie gedachte voor tijdens een afscheid van een dierbare.

Stef Bos

Stef Bos doet het ook goed met zijn gevoelige liedje Papa, waarin hij zingt dat hij steeds meer op hem gaat lijken. De titel zegt het al: dit lied wordt vooral door kinderen op de begrafenis van hun vader gedraaid. In 2016 verschijnt er na jaren weer een nieuwe CD van Stef Bos.

André Hazes

André Hazes mag natuurlijk niet ontbreken. De volkszanger die in 2004 overleed en nu nog vaak in kroegen gedraaid wordt, klinkt ook nog op veel uitvaarten. Vooral De Vlieger, dat over zijn moeder in de hemel gaat, is populaire uitvaartmuziek. De emoties in zijn stem klinken mijlenver. Tijdens zijn eigen afscheid in de Amsterdamse Arena waren wel 48.000 mensen aanwezig.

Welk artiest zou jij graag op jouw uitvaart willen horen?

Foto: Dan Kamminga, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver