Het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland staat in Abbenes

In eerste instantie was het de rust, die het huis van binnen uitstraalde. Niet alleen qua inrichting met natuurlijke materialen, maar ook akoestisch gezien. Door het ontbreken van stenen wanden, vloeren en plafonds werden de geluiden letterlijk zacht. In tweede instantie was er het feit dat er overal in huis hetzelfde klimaat was. Er waren geen deuren meer nodig om een tochtige gang af te sluiten van de woonkamer. Daarom besloten Arie Verdoes en zijn vrouw ervoor te gaan en het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland te bouwen.

Het PopUp House is bedacht door een architectenbureau in Zuid Frankrijk. Het is gemaakt van natuurlijke materialen, die bij eventuele afbraak allemaal herbruikt kunnen worden. De isolatieblokken van 30 cm zorgen voor een aangenaam klimaat waarbij de warmte nauwelijks naar buiten ontsnapt. Er wordt tijdens de bouw geen gebruik gemaakt van cement, zand, steen of gips. Wel moet er in Nederland vaak eerst geheid worden en een betonnen fundering worden gestort.

Popup House2 E1513524563775

Eigen ontwerp

De bouwmaterialen van het huis komen uit Frankrijk. Je kan kiezen voor een standaard PopUp House met een kant-en-klaar ontwerp, maar je kan het huis ook zelf ontwerpen met behulp van een architect. “Je krijgt hooguit vanuit Frankrijk te horen dat iets niet mogelijk is met de bouwmaterialen die gebruikt worden,” vertelt Arie Verdoes, die zijn eigen huis in Abbenes zelf ontworpen heeft. Het casco wordt binnen twee weken opgebouwd. Daarna begint de afwerking, wat nog een paar maanden in beslag neemt.

Popup House Vlag E1513524666527

Open dag bij het PopUp House

Sinds Arie begonnen is met de bouw van zijn huis organiseert hij elke maand een open dag, die altijd druk bezocht wordt. “Het zijn voornamelijk mensen, die ook een PopUp House willen bouwen.” In het voorjaar verwacht Arie met zijn bedrijf Inova Huis nog een aantal huizen in Nederland te gaan bouwen. “Elk huis is maatwerk, omdat de plek en dus de omstandigheden verschillen. Maar ook omdat de mensen en hun wensen verschillen. Het is een totaalplaatje waar je rekening mee houdt.”

Popup House1 E1513524746939

Energieneutraal en goedkoper wonen

“Als je energieneutraal wil wonen dan is het PopUp House de makkelijkste manier om dat te doen,” legt Arie uit. “In deze tijd moet je toch eigenlijk niet meer een huis willen bouwen met stenen en een gasaansluiting. Wij hebben nul energiekosten. En de gevels zijn onderhoudsvrij. Dat scheelt ook heel veel geld. Bovendien is het bouwen van een PopUp House iets goedkoper: de kosten zijn ongeveer 80% van die van een ‘normaal’ huis. Daarbij komt dat de bouwtijd korter is. Afhankelijk van het heien en dergelijke kan je binnen een maand of vijf een huis hebben.”

Out of the box

Niks dan voordelen dus, wat Arie betreft. “Het is gewoon een andere manier van wonen, een beetje “out of the box” denken.” Arie en zijn vrouw verwachten dit voorjaar in hun huis te kunnen wonen. Tot die tijd organiseren ze nog een aantal open dagen waar je van harte welkom bent. De eerstvolgende zal in januari zijn.
Lees ook: Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn en Samen oud worden op het vriendenerf

Over de schrijver

10 gedachten over “Het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland staat in Abbenes”

 1. Een aantal uitspraken in dit artikel klopt niet helemaal, als inwoner van abbenes fiets ik er regelmatig langs, het casco stond zeker niet in 2 weken, nadat de fundering was gestort duurde het nog minimaal 1 maand voordat het casco af was, energie zuinig is een voordeel inderdaad een nadelig aspect wat nergens beschreven wordt is het feit dat er kan geen raam geopend worden , je woont dus feitelijk in een soort van aquarium met airco systeem voor de verse lucht aanvoer , ik zeg je moet er van houden. Gr, Karel

 2. Hoi ik ben vandaag zondag 21 januari 2018 naar Abennes gereden met mijn vrouw om de huis te zien, precies adress had ik niet maar een dorp moet makkelijk zoeken zijn en bingo overkant van brug andere stuk van Abbenes tussen de andere huizen in, heel Indrukwekkende zicht van huis de materiaal van afstand als je naar toe loopt lijkt op steen tegel zelfs dicht bij ook en als je aan raakt en goed zijkant kijkt zie je dat het hout is echt schitterend soort laag verf zit er over lijkt echte steen en dubbele laag ik lees dat het brandveilig is want hout dat brand wel maar daar is goed over nagedacht ! Echt intresant mooi en groot huis , je kan zo binnen door de ramen kijken echt groot , wat ik begrepen heb is dat de huis word opgebouwd zonder ramen die moet je ook zelf regelen en de elektrische bedrading de Franse bedrijf zet Alleen de huis op? Maar mooi hoor mvg Imran en yumei

 3. Ik heb slechts een eenvoudig casco nodig, 12x5meter, nagevraagd wat dat zou moeten kosten….
  . Ik krijg een mail met de mededeling dat het bedrijf niet beneden de 80.000€ in beweging komt.

  1. Bedenk goed dat de prijzen welke nu op internet verschijnen op diverse sites, zoals: “Voor € 38.000,- een energieneutrale woning” een lokkertje is.
   Dit is zeker niet voor een woning welke compleet af is

  1. Ik ben zeer verheugd dat het nu ook in Nederland op de markt komt want het is een fantastisch idee en bouwwerk. Kosten liggen boven de € 50.000 puur sec voor het huis. De rest komt er nog bij maar het blijft bijzonder “goedkoop”. En aan de brandveiligheid is ook gedacht. Het isolatiemateriaal is behandeld en het doek er omheen brandvertragend

   1. Vergeet niet dat goedkoop ook duurkoop kan zijn op de lange termijn, dit type huis komt uit Frankrijk daar is het toch een stuk minder vochtig dan in ons natte Nederlandje, het moet nog gaan blijken of het op de lange termijn ook geschikt is voor het Nederlandse klimaat

Reacties zijn gesloten.