In Portugal mag je na werktijd niet meer gebeld of gemaild worden door je manager

In Portugal is het tegenwoordig verboden voor werkgevers om contact op te nemen met werknemers na werktijd. Dit om de privacy en balans tussen werk en privé van werknemers te beschermen, die door het vele thuiswerken bij veel mensen in de knel komt.

Eigen baas

Als ondernemer lopen werkdagen, avonden en weekenden een beetje door elkaar heen. Op sommige dagen werk ik bijna de klok rond, appen Wyke en ik elkaar tot in de kleine uurtjes plannen, of schrijf ik nog een column of blog die echt af moet. Maar er zijn ook dagen dat ik uitslaap, overdag met een vriendin afspreek of naar een museum gaat. En heel soms verlang ik wel eens naar een vaste baan met een echt weekend, vakantiegeld en een pensioen. Tot we weer iets schrijven, organiseren of bedenken waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dan weet ik, dat ik deze manier van werken het leukste vindt, wat er is.

Veranderde regels in Portugal

Toch zou het best fijn zijn om regelmatig om een uur of 6 mijn laptop dicht te klappen en mijn telefoon op stil te zetten. En die wens – in combinatie met het feit dat ik altijd geïnteresseerd ben in werk-gerelateerd nieuws, zorgde ervoor dat mijn oog vlak na elkaar op twee artikelen over werk in Portugal viel. Daar werd de wet- en regelgeving voor het thuiswerken namelijk aangepast. In het ene artikel werd aangekondigd dat het in Portugal strafbaar wordt voor managers om hun team na werktijd nog te bellen, mailen of te berichten te sturen. Het andere artikel kondigde aan dat werkgevers werknemers, die online vanuit huis werken niet mogen monitoren. Beide vond ik eigenlijk wel iets voor te zeggen.

Het beschermen van de privacy van werknemers

Beide regels zijn er om de privacy van de werknemers te beschermen. Aan de ene kant door een duidelijke grens te trekken tussen werk- en privé tijd en aan de andere kant door werknemers niet van een afstand te controleren. Daarnaast mogen werknemers, die op afstand werken, minimaal twee keer per maand naar kantoor om hun collega’s en managers te ontmoeten en zo het gevoel geïsoleerd te zijn, tegen te gaan.

Andere regels

Portugal is niet het enige land dat de regels aanscherpt om werknemers die thuis werken te beschermen. Ook in Duitsland zijn er sinds januari nieuwe richtlijnen. In Frankrijk hebben ze dat soort regels al sinds 2017; het is in de wet vastgelegd dat werknemers na werktijd zich volledig mogen loskoppelen van hun werk. Om zo een betere balans tussen werk en privé te creëren.

Wat vind jij? Zijn er bij jou op je werk regels over bereikbaarheid na werktijd? En heb je daar behoefte aan? Laat het ons weten.  

Over de schrijver