Positieve strategieën voor een schone leefomgeving

Photography By Heather Poore, Hubbub Uk
Photography By Heather Poore, Hubbub Uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de meeste landen wordt je scheef aangekeken als je afval op de grond gooit, in sommige landen krijg je een boete, en in Singapore is kauwgom zelfs verboden. Toch kan je als je in Nederland rond kijkt nog een hoop zwerfafval tegen komen: van lege verpakkingen tot sigarettenfilters, van plastic zakjes tot kleine stukjes kauwgom. Bij onze westerburen in Engeland hebben ze daar wat moois op bedacht: positieve strategieën voor een schone leefomgeving. Omdat we er zelf erg vrolijk van worden delen we er een aantal met je.

Het decor van deze campagne was Villiers Street: de op een na drukste straat van Londen. De ideale omgeving om een aantal manieren te testen om anders met afval om te gaan. Creatieve bedrijven zoals Hubbub en Commonworks bedachten samen 7 positieve strategieën voor een schone leefomgeving.

We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Bewoners zichtbaar maken
Als mensen elkaar kennen ontstaat er een gemeenschapsgevoel. Je bent nou eenmaal minder geneigd om afval neer te gooien bij de voordeur van die gezellige buurman. Met dit idee in gedachten hebben de makers van de campagne in Villier Street foto’s van buurtbewoners opgehangen met teksten als: ‘Mijn straat is jouw straat.’

2. Het probleem aanstippen
We kennen ze allemaal wel: de witgrijze stippen en vlekken op straat. Kleine stukjes kauwgom waar misschien maar 5 minuten op gekauwd is en nu tot het einde der dagen in het asfalt gedrukt zijn. In Villiers Street in Londen hebben ze met gekleurd stoepkrijt alle kauwgomstukjes omcirkeld. Op deze manier werd iedereen op een gezellige manier gewezen op een toch wel groot probleem, en denk je wel drie keer na voor je daar een stukje aan toevoegt.

3. Kauwgom droppen
Na het fysiek maken van het kauwgom probleem werd er in Villiers Street een oplossing bedacht. Het bedrijf Gum Drop deelde draagbare plastic bolletjes uit waarin je je uitgekauwde kauwgom in kunt meedragen en doneren. Van al deze plakkerige stukjes maakt dit bedrijf een nieuw product, hiermee hopen ze dit probleem van de straat te halen, en te recyclen tot een wenselijke oplossing.

4. Sigaretten uit met geluid
Als je sigaretten van de straat wilt halen moet je het aantrekkelijk maken om ze in een asbak te deponeren. De oplossing zit hem dan al snel in het ontwerpen van de allerleukste asbak van de wereld. In Villier Street leenden ze daarom de The Fumo Musical rookpaal uit Nederland. Bij elke sigaret die er wordt uitgedrukt en in gegooid speelt een geluid zich af.

5. Verassing element
Hetzelfde idee geldt eigenlijk voor afval. Wij kennen natuurlijk allemaal de prullenbakken in de Efteling. In Londen zetten ze een aantal afvalbakken neer die een uniek geluid produceerden bij elk afvalitem: van een luide nies tot een applaus, van een doorgetrokken toilet tot een luide boer. Nette buurtbewoners worden zomaar verast met een vreemd geluid. Het is misschien niet de meest nette prullenbak van de wereld wat betreft geluiden, maar de omgeving zelf wordt er wel snel netjes van.

6. Wedstrijdje doen
Iedereen houdt wel van een spelletje. Wat als je je afval of sigaret kunt gebruiken om een stem uit te brengen? Of een stukje kauwgom kunt gebruiken om een afbeelding op te bouwen? Bij de Voting Butts van Commonworks kan je bijvoorbeeld je sigaret uitdrukken en je stem uit brengen op die de beste voetballer van de wereld is. Bij ‘Chew is it?’ plak je je kauwgom op een bord en maak je hiermee een afbeelding zichtbaar die in verband staat met jouw kauwgom.

7. Goed gedrag belonen
Volgens Hubbub reageert de overheid te vaak op een negatieve manier, door bijvoorbeeld nieuwe wetten te maken waarmee er boetes uitgedeeld kunnen worden. Zelf kiezen ze liever voor een positieve benadering. Zo organiseerden zij een flashmob die goed gedrag beloonde. Iedereen die nietsvermoedend zijn of haar afval in een prullenbak gooide ontving een staande ovatie en live muziek.

Hier onder vind je een prachtig filmpje en een aantal afbeeldingen van de positieve strategieën voor een schone leefomgeving. Alle foto’s zijn gemaakt door Heather Poore van Hubbub UK.

Over de schrijver