Postbezorging per e-bike

Postbezorging kan groener

Nu we steeds meer pakjes thuis laten bezorgen, moet PostNL meer bestelauto’s de weg op sturen om deze te bezorgen. Geen goed nieuws voor het milieu en daarom start in Amsterdam een proef met postbezorging per e-bike. 
Vanaf juni is het zover: in onze hoofdstad neemt de e-bakfiets het gedeeltelijk over van de PostNL-bestelbus. In de avond blijven de dieselbestelbusjes op de parkeerplaats staan, en nemen e-fietsers hun routes over. In een drukke binnenstad als die van Amsterdam geen overbodige luxe: hoe minder grote voertuigen in de smalle straatjes rijden, hoe beter.
Volgens PostNL zorgt de vervanging van de honderd autoritten voor 60.000 kg minder CO2-uitstoot in een jaar. In 2025 willen ze zelfs in 25 Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij post bezorgen.

Online aankopen zorgen voor milieuoverlast

Omdat we steeds meer online aankopen doen, zijn er ook meer bezorgers nodig. Eind 2016 concludeerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat pakketvervoer sterk toeneemt. In 2010 werden er 90 miljoen pakketjes afgeleverd in Nederland, wat een kleinigheid is in vergelijking met de 208 miljoen in 2015. Volgens de ACM zal dit aantal alleen nog maar verder groeien. Groenere bezorgmethoden zijn daarmee erg welkom.
De ‘last mile’, zoals het laatste stukje dat een product naar de consument aflegt wel wordt genoemd, zorgt voor behoorlijk wat CO2-uitstoot. Volgens onderzoek van financiële dienstverlener EY is dit gemiddeld zo’n 300 gram koolstofdioxide per pakket. Met hun besparing van 60.000 kg CO2 staat de actie van PostNL dus voor 200.000 pakketten die jaarlijks niet langer per dieselauto, maar per fiets worden bezorgd. Dit is ongeveer 10 procent van het totaal aantal bezorgde pakketten in Nederland.

Offline winkelen nog beter

Hoewel een e-bike natuurlijk stukken duurzamer is dan een dieselauto, is hij niet CO2-neutraal. De elektriciteit waar hij op rijdt, moet immers worden opgewekt. Volgens Milieu Centraal bedraagt de CO2-uitstoot van de elektrische fiets echter maar zo’n 2 procent van de uitstoot van de gemiddelde auto. Een verbetering van 98 procent dus.
Wil jij zelf iets bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van de pakketbezorging? Shop dan ouderwets offline en vervoer je eigen spullen lekker per fiets.
Wil je wél graag online shoppen, gebruik dan deze zoekmachine. Die plant bomen voor jouw zoekopdrachten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Postbezorging kan groener”

  1. Maar het personeel moet steeds verder van huis werken, hoezo minder CO2 uitstoot!? Van 10 minuten naar mijn werk naar 40 minuten rijden, plus de nodige files.

Reacties zijn gesloten.