Prepaid zonne-energie ook betaalbaar voor allerarmsten

Xavier Helgesen Op Linkedin
Xavier Helgesen Op Linkedin
De zon schijnt bijna altijd in je land, maar je hebt geen geld voor zonnepanelen. Dan heb je nog steeds geen zonne-energie… Mis! Het bedrijf Off The Grid Electric introduceert prepaid zonne-energie. Voor vijf euro plaatst Off Grid een complete zonne-installatie op een huis. Mensen betalen vooraf voor hun energie, net als bij mobiele telefoons. Zo maakt het bedrijf zonne-energie ook betaalbaar voor de allerarmsten in Tanzania.

Het prepaid model zorgde voor de doorbraak van de mobiele telefoon in Afrika. Volgens Off The Grid oprichter Xavier Helgesen gaat prepaid nu hetzelfde betekenen voor zonne-energie. Hiermee kunnen mensen in Tanzania hun inefficiënte en gevaarlijke kerosinelampen vervangen door zonne-energie systemen met moderne lampen. Overigens ontdekte Off The Grid dat het opladen van mobiele telefoons de belangrijkste reden voor het gebruik van elektriciteit is, nog belangrijker dan licht.

In de afgelegen gebieden zonder electriciteitsnetwerken zijn mensen in Tanzania aangewezen op zonne-energie als energiebron. Maar ze verdienen slechts $700,- per jaar waardoor zonne-energiesystemen veel te duur zijn. Bovendien is het een risicovolle investering die te langaam wordt terugverdiend.

De introductie van het prepaid model komt op een goed moment, want de groei van de wereldbevolking is de afgelopen eeuw sneller gegaan dan de technologische ontwikkeling. Hierdoor leven nu meer mensen zonder elektriciteit dan toen Edison de eerste lamp liet branden.

Hoe werkt prepaid zonne-energie?

De zonnepanelen van het systeem slaan de energie op in een batterij. Om hiervan gebruik te maken, sturen klanten Off The Grid een mobiele betaling. Hiervoor ontvangen ze een code die ze op de meter van het systeem kunnen invoeren voor energie.

Zo hebben klanten voor $5,- tot $10,- per maand – ongeveer even veel of iets minder als ze betalen voor kerosine – 50 keer zo veel licht plus de mogelijkheid om hun mobiele telefoon op te laden en televisie te kijken. Ze kunnen er overigens nog geen energieslurpers als blenders of broodroosters mee gebruiken. Maar daar staat tegenover dat de gevaarlijke kerosine overbodig wordt gemaakt.

Off The Grid verwacht de investeringen in prepaid zonne-systemen binnen 10 jaar terug te verdienen.

Volgens mij zou het model ook in Nederland geïntroduceerd kunnen worden, bijvoorbeeld voor zonne-energie onderweg. Stel je voor: een bank met zonnecollectoren in het park, waarmee je tegen een kleine betaling je telefoon kunt opladen?

Bron: Techcrunch

Over de schrijver

1 gedachte over “Prepaid zonne-energie ook betaalbaar voor allerarmsten”

Reacties zijn gesloten.