Prijs van groenten en fruit kunstmatig hoog

Foto: roblisameehan, Flickr

Een blikje cola kost minder dan een flesje water. En een salade is fors duurder dan een patatje. En zo zijn er nog meer gezonde producten die veel duurder zijn hun ongezonde tegenhangers. Dit prijsverschil bestaat niet omdat cola nou eenmaal goedkoper te maken is dan water (waarschijnlijk eerder het tegenovergestelde). Nee, supermarkten houden de prijs voor groente, fruit en andere gezonde producten bewust hoog. De verdiende marge gebruiken ze om, pervers genoeg, ongezonde producten goedkoop te houden.

Tot deze conclusie kwam gezondheidswetenschapper Wilma Waterlander, die een promotie-onderzoek deed naar de prijs van gezond eten. “Hoe gezonder het wordt, hoe duurder het eten is,” aldus Waterlander. “Ik heb gesproken met verschillende supermarktmanagers. Die hebben aangegeven dat ze bewust een grote marge op groente en fruit rekenen. Dit om te compenseren voor het verlies dat ze draaien op wasmiddel en bier. Die worden onder de prijs verkocht, onder andere door de supermarktoorlog.”

Volgens Waterlander zou een prijsverlaging van gezonde producten met 25% het koopgedrag van consumenten flink kunnen beïnvloeden. Een gemiddelde klant zou per week kilo’s meer fruit en groenten meenemen. Nu is het voor mensen financieel aantrekkelijk om ongezonde producten te kopen.

Woordvoerders van branche-organisaties vinden een prijsverlaging geen goed idee: er zijn volgens hen voldoende gezonde producten voor een goede prijs.

Een gesprek tussen Waterlander, vertegenwoordigers van branche-organisaties en radiomaker Harmke Pijpers kun je beluisteren op BNR.

Bron: BNR

Lees ook

Gezond eten met kinderen

Gezond en lekker eten

1% kinderen krijgt voldoende groente

Over de schrijver

3 reacties op “Prijs van groenten en fruit kunstmatig hoog”

  1. dat klopt ik begon met gezonde voeding eten omdat ik wil afvallen maar nu ben ik gedwongen terug te gaan naar ongezond omdat ik er niet uit kom omdat de prijzen zo hoog zijn voor gezonde voeding en kreeg geklaag dat ik te veel geld uit geef sinds ik gezond eet dus heb ik besloten om terug te gaan naar ongezond ik had geen keus

Reacties zijn uitgeschakeld.