Prikkelend idee: brandnetelstof kleding

De Flevolandse familie Crébas uit Emmeloord die niet lang geleden spectaculair in het nieuws kwam door de verkoop van Marktplaats.nl waarvoor zij 225 miljoen euro opstreken, komt met een prikkelend initiatief: de productie van brandnetelvezels voor het maken van een kledinglijn, waarin onder andere broeken, shirts, sjaals en tassen ondergebracht worden.
Onder de naam Brennels investeert de familie Crébas maar liefst 10 miljoen euro in dit brandnetelavontuur.

Familie Crébas, bekend van Marktplaats en Het Goed, heeft veel ervaring in de detailhandel en verkoop via internet. In 2004 gingen ongeveer 500.000 stuks kleding over de toonbank bij de twaalf Het Goed Winkels. Via Marktplaats werd verleden jaar voor 2 miljard aan goederen verkocht.

In september van dit jaar zullen er een miljoen stekken geplant worden op 40 hectare grond. In 2006 en 2007 zal er nog eens hectare extra geplant worden. Omdat ze willen voorkomen dat de stof van brandnetelvezels direct in de alternatieve ecohoek wordt gestopt, laat Bob Crébas een belevingscentrum aanleggen van honderd hectare groot.

Overigens worden de welbekende ‘brandharen’ niet worden gebruikt in de verwerking tot vezels (alleen de stelen)…

In het voorjaar van 2006 zal de eerste kledingcollectie van brandnetelstof gepresenteerd worden. De eerste collectie gaat bestaan uit 5000 stukken die via internet te koop zijn en in de nog te openen winkel Brennels in Arnhem.

Brennels gaat voor de kledingcollectie in zee met de ontwerpers Pim Kramers en Jaq Volkman van Unicips, die al jarenlang unieke mode ontwerpen. Vanuit verschillende disciplines heeft Lavendel B.V. en team en een netwerk geformeerd om de wereld van brandnetelstof- en kleding te voorzien. De gezamenlijke partners zorgen voor het productieproces, van teelt tot draagbare kleding.

Helaas, op www.brennels.nl is nu nog niets op te vinden.

6 reacties op “Prikkelend idee: brandnetelstof kleding”

 1. ik las deze week (juni 2006) ook een artiekel in het maandblad Onkruid en ben heel aangenaam verrast.
  Ik wist niet dat katoen kweken zo milieu belastend is, dus voortaan voor mij kleding van brandnetels, hennep en andere natuurvriendelijk gekweekte planten.
  Ik wens de fam. Crébas een goede oogst.

 2. Van huisuit ben ik Product- & Production Engineer in confectie technieken. Ik ben erg geinteresserd in milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Textiel- en Kledingindustrie en zou graag mijn kennis en ervaring willen aanwenden bij de ontwikkeling en totstandkoming van kleding vervaardige van milieuvriendelijke doeksoorten. Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Knijpinga, Lelystad

 3. Achterlijk idee. Alle zaad van 40 hectare brandnetel wordt het land door gewaaid. Laten ze de maisstengels van de mestakkers nemen, dat wordt toch weggegooid.

 4. mooi dat dat in Arnhem gaat plaatsvinden, als modecentrum van Nederland. Ik hoop dat het een mooie vlucht gaat nemen. Hennepkleding is ook nog niet echt groot geworden.
  Wat ik nog niet zie is het grote idee achter brandnetel: waarom juist dat? Behalve dat je inderdaad nieuwsgierig bent naar het nut van deze plant, dat nu blijkbaar is ontdekt. wat zijn de voordelen boven bijvoorbeeld katoen of wol?

Reacties zijn uitgeschakeld.