Hoe kunnen probiotica helpen bij een goede darmflora?

Onze darmen hebben invloed op hoe we ons voelen. Lichamelijk en geestelijk. En bijna iedereen heeft wel eens last van zijn darmen. Als je gezond eet, kan je lichaam het meeste ongemak gewoon zelf oplossen, maar soms heb je een beetje extra hulp nodig. In dat geval kunnen uitkomst bieden.

Bacteriën in je darmen

In je lichaam bevinden zich miljarden darmbacteriën. Goede en slechte. Zolang deze in evenwicht zijn, heb je een gezonde darmflora. Je lichaam is dan in staat om de slechte bacteriën op te ruimen en je voedsel af te breken en te verteren. Als deze balans wordt verstoord en je te weinig goede bacteriën in je darmen hebt, gaat dit proces moeizamer en kun je klachten krijgen. Zowel lichamelijk als psychisch.

Een verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora kan leiden tot buikpijn, constipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, vitaminetekort of een verminderde stofwisseling. Daarnaast ontdekten wetenschappers dat er ook een verband bestaat tussen je darmflora en emoties, zoals stress, angsten of depressie. Voedseltherapeute Clarissa Lenherr vertelde in het Algemeen Dagblad dat 90% van de serotonine – ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd – in je lichaam wordt aangemaakt in je maag-darmkanaal. En dat heeft invloed op je humeur, je eetlust, geheugen, libido en slaap. Hoe lager je serotonineniveau, hoe minder lekker je je voelt. Bij een verstoorde darmflora kunnen je helpen.

Probiotica

Volgens de WHO zijn probiotica levende bacteriën die een positief effect hebben op je gezondheid, als je ze in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Dat kan door voeding of door het slikken van supplementen. Probiotica helpen je darmflora in balans te brengen, je spijsvertering te bevorderen, bij huidproblemen, een slechte stoelgang, prikkelbaar darmsyndroom of candida, maar ook bij emotionele klachten. Uit een wetenschappelijke studie bleek dat patiënten met prikkelbaar darmsyndroom en depressie na het slikken van probiotica twee keer minder last hadden van depressieve gevoelens, dan patiënten die een placebo kregen. Dat betekent niet dat probiotica ineens een wondermiddel is voor iedereen met depressieve gevoelens, maar wel dat het interessant is om verder onderzoek naar te doen.

Probiotica uit voeding of als supplement

Je vindt probiotica onder andere in zuurkool, kombucha (een bruisend en zuur drankje), de Japanse zoutpasta miso (niet meeverwarmen anders dood je de bacteriën), tempeh, augurken, kimchi (gefermenteerde groenten uit Korea), zwarte olijven en volle rauwmelkse yoghurt. Als supplement heb je ook volop keuze. Het belangrijkste is dat de bacteriën levend zijn en in grote hoeveelheden aanwezig. Alleen dan hebben ze effect.

Afgestemd op je leeftijd

Natuurvoordeel.nl verkoopt probiotica van . Udo’s Choice gebruikt speciale bacteriestammen, die je gekoeld moet bewaren, maar daardoor resistent zijn voor maagzuur en gal. Zo sneuvelen ze niet onderweg in je maag, maar komen ze in de juiste hoeveelheid op hun eindbestemming terecht: in je darmen. Dat is ook de reden dat ze deze op jouw leeftijd in zes verschillende leeftijdsgroepen. Probiotica op maat.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met . Natuurvoordeel.nl is de voordeligste natuurwinkel van Nederland & België. De webwinkel verkoopt betaalbare voedingssupplementen, 100% biologische sappen, natuurlijke cosmetica en vitaminen – minderalen preparaten.

Photo by Vlada Karpovich

Over de schrijver