In Bolsward is een proefproject gestart om aardwarmte te combineren met muurverwarming. De initiatiefnemers, drie bedrijven en een woningcorporatie, verwachten hiermee het gasverbruik van woningen te kunnen terugdringen.
Bekkema-Actieve Schil
Gedurende het project, genaamd Bekkema-Actieve Schil, worden de muren van de woningen op een constante temperatuur gehouden. In de winter worden de muren verwarmd met aardwarmte en in de zomer gekoeld. Met dit systeem moet het makkelijker worden om bestaande woningen energiezuiniger te maken.
Proef met twee gelijke woonhuizen
Voor de proef is gekozen voor een proefopstelling van twee gelijke woonhuizen. Bij het ene huis wordt het systeem wel toegepast, bij het andere niet. Woningbouwcorporatie Wonen Zuidwest Friesland heeft voor het project een blok van twee huizen beschikbaar gesteld.
Subsidie
Het college van Gedeputeerde Staten heeft een subsidie van ruim 93.700 euro toegekend aan deze innovatieve proef van de bedrijven Bekkema-Bruinsma Installatietechniek, Menno Sappe reinigingsspecialisten en Agricola Bouw ’75. Ook de Europese Unie, het Ministerie van Economische zaken Landbouw en Innovatie en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland dragen bij aan de duurzame proef.
Bron: energieoverheid.nl
Lees ook
Elektrisch rijden zonder de nadelen: elektrisch leasen
Eerste Nederlandse huizen op aardwarmte een feit
Google brengt enorme voorraden aardwarmte in kaart
11 reacties op “Proef gestart om muren met aardwarmte te verwarmen”
Pingback: Is aardwarmte de oplossing voor onze energietransitie? - hetkanWEL
Dit bericht is een kopie, van een kopie, dus erg vaag. Met 90.000 euro voor EEN huis speelt geld geen rol. Of het besparing levert is niet duidelijk, wel een lager energielabel; tja! Wat heet aardwarmte, wamte van een diepte meer dan 1.000 m en hoe koel je daarmee? "de muren op een constante temperatuur gehouden" hoe koel je dan in de zomer en verwarm je in de winter, daar is een temperatuurverschil voor nodig?
Een mooi voorbeeld van een bericht dat blijkbaar niet bedoeld is om te informeren, maar te imponeren.
Ik ben blij dat je onder de indruk bent van dit project. Het gaat om een proefproject en het is echt iets nieuws! Wat de resultaten zijn moet nog blijken en we zullen dit stukje zeker opvolgen met wat meer technische uitleg.
Blijkbaar is het (te) moeilijk om uit te leggen wat de proef inhoudt voor zo'n bedrag!
Hoe kun je de resultaten toetsen als het doel onbekend is.
Vermoedelijk betreft het hier WKO dus zonnewarmte i.p.v aardwarmte; de bekende verwarrende dubbelzinnigheid
WKO IS warmte koude opslag uit de bodem Mark. Zie http://www.agentschapnl.nl/onderwerp warmte-koude-opslag
Ik vind het zelf overigens een helder verhaal.
Misschien zou je je zelf eens wat moeten verdiepen in de materie …….. staat tenslotte ook gewoon een linkje onder waar je op kunt doorklikken.
– Heb je zelf de moeite genomen om die link te lezen, dan had je gezien dat dat niet meer info geeft zoals ik als schreef?
– Waaruit moet ik opmaken dat het WKO betreft, daar over aardwarmte gerept wordt?
– Een verhaal dat zoveel vragen (en nog geen antwoord geven kan worden!) oproept is voor mij niet helder, maar mogelijk zijn vage verhalen voor anderen heel helder
Jij begint zelf over WKO "Vermoedelijk betreft het hier WKO dus zonnewarmte i.p.v aardwarmte" terwijl je zelf duidelijk niet eens weet wat het nou eigenlijk is…. het enige wat hier vaag is zijn jouw eigen opmerkingen.
Je weet ook het antwoord dus niet en verhult dat met bluffen; flink hoor.
Aardwarmte hoort bij geothermie met diepe, dure onzekere boringen. Daar is nog weinig ervaring mee
Zoals gewoonlijk trek je ook weer allerhande conclusies dat men wel iets niet zal weten. Kleine eye-opener: als mensen jou iedere keer (zie ook je reacties op andere artikelen) van antwoorden voorzien inclusief linkjes naar meer uitleg. En jij daar nooit een vriendelijk woord voor over hebt of überhaupt laat blijken dat je de antwoorden tot je neemt, kan men daar wel eens genoeg van krijgen…..
Continu laat je blijken dat proeven en nieuwe technieken mbt duurzaamheid jou niet zinnen. Vooruitgang mag kennelijk niets kosten (moeite of geld). Je zegt letterlijk "Daar is nog weinig ervaring mee" ja duhhh het artikel hierboven gaat over een proefproject om juist die ervaring op te doen. Snugger hoor.
Voor alle andere lezers hier een linkje naar platform geothermie: http://geothermie.nl/geothermie-aardwarmte/waarom…
Het artikel hierboven gaat om het bewaren van een continue temperatuur die in de zomer onder en in de winter boven de buitentemperatuur ligt GEOTHERMIE is een energiebron. Door dit vervolgens te combineren met duurzame technieken zoals een warmtepompsysteem kan die temperatuur vervolgens ook flexibel ingesteld worden.
– "trek je ook weer allerhande conclusies" vreemde opmerking als ik juist aangeef dat het bericht daarvoor te vaag is.
– Of de proef zinnig is valt met een vaag bericht niet te toetsen; met 90.000 euro voor EEN huis duur; dus niet opschaalbaar. Wel leuk voor de lintenknipper.
– lezen is moeilijk "kan die temperatuur vervolgens ook flexibel ingesteld worden" er staat " de muren van de woningen op een constante temperatuur gehouden"
– voor geothermie is geen warmtepomp nodig, maar "geothermie is in Nederland nog in een ontwikkelingsfase" zoals de site ook schrijft
"Bluffen": door duidelijk te maken dat WKO geen vorm van zonnewarmte is? en je een link te sturen waar het keurig uitgelegd wordt door AgNL. Tuuuurlijk Mark………
Reacties zijn uitgeschakeld.