Proeftuin Erasmusveld: gezond, stads en samen

In Den Haag bouwen ze aan een groene stadswijk waar je gezond kunt leven en wonen: Proeftuin Erasmusveld. In deze wijk komen meer dan 300 energiezuinige woningen en gaan bewoners samen voedsel verbouwen, hun eigen energie opwekken en andere mooie kansen benutten. Daarnaast is er ruimte voor tiny houses en kunnen mensen er proeven aan allerlei groene, gezonde en gezellige thema’s.
Proeftuin Erasmusveld
Proeftuin Erasmusveld wordt een duurzame wijk in Den Haag waar allerlei sprankelende ideeën worden uitgetest en samenleven centraal staat. De 300 woningen zullen worden gebouwd in de groene zone tussen Den Haag Zuid-West en het Wateringseveld: het Erasmusveld. Deze prachtplek ligt tussen een oud volkstuinencomplex en een aantal sportvelden in. Door te bouwen op deze unieke locatie kunnen bewoners samen allerlei gave dingen doen. Bijvoorbeeld samen groente en fruit verbouwen in collectieve (moes)tuinen, timmeren aan mooie dingen in verschillende klusschuren, sporten op de sportvelden en bezuinigen op vervoer door auto’s te delen.
Gezond, stads en samen
In Proeftuin Erasmusveld draait alles om drie thema’s: gezond, stads en samen. Op deze locatie worden verschillende initiatieven “geproefd” die aansluiten bij deze thema’s. Zo is er ruimte voor stadslandbouw, tijdelijke bewoning met tiny houses en circulaire economie, waarbij bestaande materialen uit het gebied worden hergebruikt.
Deze bijzondere wijk wordt niet alleen vernieuwend op het gebied van duurzame, energiezuinige gebiedsontwikkeling maar ook als het gaat om het delen van collectieve voorzieningen. Zo worden er in de aanloop naar de uiteindelijke ontwikkeling allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd om samen met potentiële bewoners te onderzoeken welke ideeën er leven en welke de grootste kans van slagen hebben.
Proeftuin Erasmusveld,  Marco.broekman, Workshop Architecten En Lint Landscape Architecture.

Proeftuin: het winnende ontwerp
Voor deze unieke locatie daagde gebiedsontwikkelaar BPD ontwerpers uit om een vernieuwend ontwerp te maken voor de ontwikkeling van een gezond stadsgebied waar mensen zich verantwoordelijk voor elkaar voelen. Het winnende team bestaat uit een samenwerking tussen marco.broekman, Workshop Architecten en LINT Landscape Architecture.
Het winnende ontwerp bestaat uit getrapte woonblokken met grote buitenruimtes. Er zijn allerlei gemeenschappelijke ruimtes die in samenwerking met de toekomstige bewoners vorm zullen krijgen. Verder zijn er ecologische en recreatieve routes in de openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er ideeën voor wandelroutes, sportroutes, speelroutes, fruitbomen, zitplekken en picknickbanken. Bovendien komt er een flexibel parkeerdek dat bij minder autogebruik in de toekomst ook een andere functie kan krijgen.
De stadsakker
Op het oude volkstuincomplex wordt er een echte stadsakker aangelegd. Hier werken Stichting Lokaal Voedsel Den Haag, Woonpioniers en stadsboerin Suzanne Monnier samen aan een nieuwe en duurzame vorm van gebiedsontwikkeling. Wij zijn wel benieuwd naar wat daar allemaal gaat gebeuren, daarom spreken we stadsboerin Suzanne binnenkort over haar plannen voor deze stadsakker.
Woon jij in de buurt en wil je graag mee helpen? Op zaterdag 11 maart (van 9.30 tot 16.00) gaan ze met een aantal vrijwilligers aan de slag om groentebedden aan te leggen, een compostbak te bouwen en nog veel meer te doen. Al dat werken in de buitenlucht maakt hongerig dus ze hebben die dag een lekkere biolunch voor alle vrijwilligers klaar staan. Klik hier als je mee wilt helpen.
Wil jij meer weten over Proeftuin Erasmusveld? Klik dan hier voor de site en hier om je in te schrijven als belangstellende. De verkoop begint op z’n vroegst eind 2017. Alle gave afbeeldingen zijn van marco.broekman, Workshop architecten en LINT Landscape Architecture.

Proeftuin Erasmusveld,  Marco.broekman, Workshop Architecten En Lint Landscape Architecture.

Over de schrijver

3 gedachten over “Proeftuin Erasmusveld: gezond, stads en samen”

  1. Pingback: Tiny village bewoner Bernhard over Proeftuin Erasmusveld

  2. Pingback: Een interview met stadsboerin Suzanne Monnier

  3. Ik woon in Twente. Met plezier. We zijn hier nog goed bereikbaar. Den Haag is dat voor mijn familie niet. Het zou toch fantastisch zijn als vernieuwde projecten als deze ook buiten de randstad komen. Dan ben ik ook gelijk lid van ‘ de partij’.

Reacties zijn gesloten.