Revolutionaire “lego-telefoon” komt in 2015 op de markt

Project ARA mobiele telefoon. Foto: wikimedia commons
Project ARA mobiele telefoon. Foto: wikimedia commons
Als één onderdeel van je mobiele telefoon niet meer werkt, kun je de hele telefoon weggooien. Dat werkt verspilling enorm in de hand. Google is van plan daar iets aan te doen. Het bedrijf brengt als het goed is in 2015 een modulaire mobiele telefoon op de markt in Puerto Rico. Het eiland moet een testcase worden voor het vernieuwende telefoonconcept.

De telefoon wordt ontwikkeld onder de naam Project ARA. Het idee van de modulaire telefoon is dat je onderdelen gemakkelijk kunt vervangen of kunt toevoegen. Zo maak je een telefoon die precies bij je past. Bovendien is het niet meer nodig een hele telefoon weg te gooien. Doet de camera het niet meer? Dan vervang je één onderdeel. Heb je niet genoeg ruimte meer? Dan voeg je gemakkelijk een extra geheugenmodule toe.

Van Phonebloks naar Project ARA

Het project heeft overigens een Nederlands tintje. Een Nederlandse developer, Dave Hakkens, stond aan de basis van Phonebloks, een “lego-telefoon” die heel erg deed denken aan Project ARA. Phonebloks wist 380 miljoen mensen te bereiken met de boodschap dat het tijd werd voor een modulaire telefoon. Motorola (tegenwoordig onderdeel van Google) besloot toen samen te werken met de Phonebloks community om de modulaire telefoon echt van de grond te krijgen.

En er is ook een klein beetje reden om trots te zijn op de hetkanWel-community. In 2010, toen niemand nog van Phonebloks en Project ARA had gehoord, bedacht een hetkanWel team al een lego-pc als ideale groene pc.

Uitdagingen voor Project ARA

Een telefoon als deze maken klinkt als het ei van Columbus, maar gemakkelijk is het niet. Huidige telefoonfabrikanten proberen alle functies van een telefoon op een zo klein mogelijke chipkaart te krijgen. Alle onderdelen kunnen dan zo efficiënt mogelijk werken en zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. De modulaire aanpak is op dit moment minder efficiënt. Dat betekent dat modules waarschijnlijk duurder zijn en de batterij eerder leeg zijn.

Toch hebben de ontwikkelaars er veel vertrouwen in. De vele mogelijkheden zullen consumenten over de streep trekken, verwachten zij. Het is echter nog even afwachten met de “real life” ervaringen of Google ook in andere landen de telefoon zal uitbrengen.

In de onderstaande video’s zie je de promo voor Project ARA en een “sneak peek” en interviews met de developers.

Over de schrijver