Publiek ontcijfert orka taal

2761291622 38039Ed8Cf
Foto: Kckellner, Flickr

Orka’s hebben een eigen taal. Zij communiceren met elkaar via piepjes en lange uitgerekte tonen. Die taal is behoorlijk ingewikkeld en kent veel dialecten. Wetenschappers willen nu meer van de taal van orka’s en andere walvissen en dolfijnen begrijpen, en roepen de hulp in van het publiek. 

“We weten niet wat de geluiden betekenen,” zegt zeebioloog Peter Tyack over orkataal, “maar elke familie heeft zijn eigen set met signalen, net als een dialect in de menselijke taal.” Tyack werkt aan de St. Andrews Universiteit in Schotland en is de coördinator van whale.fm. Op deze website staan 15.000 geluiden van orka’s en een verwante dolfijnsoort, de griend. Bezoekers van de site kunnen op de site de geluiden met elkaar vergelijken en zo dialecten identificeren.

“Net als orka’s hebben wij een zoogdier gehoorsysteem en wij denken dat veel mensen door gewoon hun eigen oren te gebruiken, de signalen goed kunnen sorteren. Hoe meer mensen meebeslissen, des te beter kunnen we begrijpen of hun beoordelingen betrouwbaar zijn.”

De link naar de website: whale.fm

Bron: NPR, via 360

Lees ook

Hoe kun je speelgoed zonder zware metalen kopen

Zo kies je de groenste kerstboom

4 manieren om uit een winterdip te blijven

 

Over de schrijver